Rabarbar. Wiosenny deser z witaminowych łodyg

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2020 09:30
Jednym z pierwszych wiosennych warzyw jest rabarbar. To źródło witamin i doskonały deserowy przysmak. 
Audio
  • Dietetyk, Hanna Stolińska-Fiedorowicz opowiada o właściwościach rabarbaru (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
  • Rabarbar pod kawową kruszonką (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
Sezon na rabarbar jest krótki, dlatego warto dobrze go wykorzystać
Sezon na rabarbar jest krótki, dlatego warto dobrze go wykorzystać Foto: shutterstock

bioplastik awokado sztućce owoc ekologia 1200.jpg
#plasticfromplants. Czym jest biodegradowalny plastik?

- Rabarbar nie jest dziś popularnym warzywem w Polsce, bo wiele osób boi się go jeść, ze względu na to, że zawiera kwas szczawiowy, który nie powinien być spożywany przez niektóre osoby - mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. - Do tej grupy zaliczają się osoby mające dnę moczanową, problemy z kamieniami nerkowymi, utratą masy kostnej czyli osteoporozą, niestabilną pracą serca wynikającą z utraty choćby potasu. Połączenie rabarbaru z różnymi lekami też nie jest wskazane. Należy jednak pamiętać, że rabarbar jest bardzo zdrowy. Zawiera dużo luteiny - to silny przeciwutleniacz, który wpływa na pracę skóry, na oczy, na nasze serce.
Małe ilości rabarbaru bardzo polecam - dodaje. 

To warzywo zawiera dużo witaminy C, E i A, dlatego warto z niego korzystać. Szef kuchni, Arek Płoński w Czwórce zdradza przepis na jeden z najlepszych rabarbarowych deserów: rabarbar pod kawową kruszonką, który warto podać z lodami waniliowymi. 

Składniki:

800 g rabarbaru

50 g cukru

50 g masła

laska wanilii 

Łodygi rabarbaru trzeba obrać, ponieważ mają strukturę włóknistą - delikanie zdejmujemy wierzchnią warstwę. Kroimy je na centymetrowe kawałki. Wrzucamy do rondelka z cukrem i masłem. Dusimy około 10 minut cały czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie. Laskę wanilii rozkrajamy, ziarenka dodajemy do powstałej masy. 

Kruszonka:

150 g mąki pszennej

110 gram masła

2 łyżeczki kawy sypanej

5 łyżeczek drobnego cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w robocie. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Gdy jest gotowe zawijamy to w folie spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na około 25 minut.

Gotowy rabarbar przekładamy do małych żaroodpornych miseczek. Kruszonkę ścieramy na tarce na nasz rabarbar. Umieszczamy miseczki w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, czas pieczenia to około 35 minut. - Ten deser najsmaczniejszy jest zaraz po wyjęciu z piekarnika - mówi szef kuchni. - Warto dodać do niego gałkę lodów waniliowych. 

ZOBACZ TAKŻE Piękne i naturalne mydło glicerynowe domowej roboty >>>

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Hanna Stolińska-Fiedorowicz (dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 17.04.2020

Godzina emisji: 7.36, 8.38

pj

Czytaj także

Dynia - pyszna bomba witaminowa

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2019 08:57
Naszym kulinarnym bohaterem jest dynia, sprawdzamy jakie wartości odżywcze ma to warzywo, jak się do niego zabrać by w pełni je wykorzystać.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Świętowaliśmy tłusty czwartek. Tak się robi pączki w Łodzi!

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2020 11:55
Kuba Marcinowicz z Czwórkowym mikrofonem zawitał do Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi. Stamtąd relacjonował dla Was to wyjątkowe święto!
rozwiń zwiń