Kasza bulgur - ze wschodu na polskie stoły

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2021 10:46
Na Bliskim Wschodzie kasza bulgur znana jest i doceniana od blisko 4000 lat. To podstawowy składnik diety, obok ryżu, mieszkańców tamtych regionów. W ostatnich latach wkracza na polskie stoły. 
Kasza to jeden z podstawowych składników tradycyjnej polskiej kuchni
Kasza to jeden z podstawowych składników tradycyjnej polskiej kuchniFoto: Pixabay (Domena publiczna)
pietruszka 1.jpg
Natka pietruszki - kompleks na jesienno-zimową odporność

- To jest kasza z pszenicy durum, czyli z tej samej grupy co np. bardziej znana w Polsce kasza manna czy kuskus, który już się u nas zadomowił - mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk. - Kasza bulgur jest trochę lepsza jakościowo. Zawiera dużo więcej błonnika. Szacuje się, że nawet dwa razy więcej i jest mniej kaloryczna - dodaje. 

Bulgur to kasza, która zawiera mało kalorii, 83 kcal w 100 gramach ugotowanego produktu. Zawiera witaminy z grupy B, sporo kwasu foliowego, a także dużo minerałów: magnez, żelazo, sód, wapń, fosfor, potas, dużo składników mineralnych. - To kasza z "tych lepszych" - ocenia rozmówczyni Czwórki. - Zawiera dużo skrobi, ma niski indeks glikemiczny. Ze względu na zawartość skrobi dobrze jest ją ugotować, wystudzić i potem odgrzać - poleca.

Posłuchaj
02:39 czwórka ndt 29.01.2021 kasza 1.mp3 O kaszy bulgur i jej właściwościach opowiada Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

Czytaj także:


czosnek_1200.jpg
Czosnek - słynny, polski superfood

Kasza bulgur może być doskonałym dodatkiem do obiadu, ale też świetnie sprawdzi się jako główny składnik samodzielnego dania. Arkadiusz Płoński, szef kuchni poleca przygotować z niej sałtakę. 

Sałatka z kaszy bulgur

1 szklanka kaszy bulgur
400 ml wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego
100 gramów sera tofu wędzonego
1 świeży ogórek
pestki z 1 owocu granatu
listki mięty
pół cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz


Posłuchaj
03:01 czwórka ndt 29.01.2021 kasza 2.mp3 Jak przygotować sałatkę z kaszy bulgur podpowiada Arkadiusz Płoński, szef kuchni (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

 

Kaszę bulgur wsypujemy do rondelka i płuczemy. Wylewamy wodę i zalewamy bulionem. W nim gotujemy kaszę około 15 minut do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie studzimy kasze i wrzucamy do miski. Myjemy ogórka, wyjmujemy jego pestki, a resztę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy do kaszy. Dodajemy pestki granatu. Listki mięty drobno siekamy.
Ser tofu kroimy w kostkę i dodajemy. 

Sos do sałatki to sok z połowy cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku. 


***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska(dietetyk), Arek Płoński (szef kuchni)

Data emisji: 29.01.2021

Godzina emisji: 7.31, 8.32

pj

Czytaj także

Dla zdrowych zębów i pełnego oddechu jedz oregano

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2020 09:53
Świat celebrytów rości sobie prawa do bycia ekspertem w każdej dziedzinie. Jedna z gwiazd powiedziała, że jednym z najlepszych lekarstw na koronawirusa jest oregano. Naukowcy momentalnie zaprzeczyli, choć oregano prozdrowotne właściwości ma, ale lekarstwem nie jest. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Roszponka - do dekoracji i na zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2021 15:20
Właściwości lecznicze roszponki znane są od lat, mimo to wciąż jest mniej popularna od rukoli. Zajadali się nią m.in. francuski król Ludwik XIV oraz amerykański prezydent Thomas Jefferson. 
rozwiń zwiń