Dynia - cudowny jesienny owoc i solidna dawka zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2020 11:22
Jesienna aura sprzyja temu, by sięgać po zdrowie. A to odnajdziemy w pysznych sezonowych produktach: śliwkach, jabłkach, ale też w dyni. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Romolo Tavani/shutterstock
shutterstock brokuły showcake 1200.jpg
Przodek kalafiora i przysmak kulturystów. Brokuł daje radę

Dynia to produkt, który idealnie pasuje do tej pory roku. Iwona Wierzbicka podkreśla że wartą ją jeść. - Dynia zaliczana jest do warzyw, ale tak faktycznie jest to owoc, dlatego że ma pestki - wygląda jak duże jabłko - mówi specjalistka. - O określonych porach roku powinniśmy korzystać z produktów sezonowych, najlepiej naszych, lokalnych, które występują w naszej strefie klimatycznej - dodaje.


Posłuchaj
03:33 czwórka ndt 2.10.2020 dynia 1.mp3 O cudownych właściwościach dyni opowiada Iwona Wierzbicka (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

 

Węglowodany zawarte w dyni sprawiają, że może być ona świetnym zamiennikiem dla ziemniaków. - Nie każdy może jeść ziemniaki, bo zawierają one glikoalkaloidy, nie wskazane np. przy hashimoto, reumatoidalnym zapaleniu stawów, atopowym zapaleniu skóry. W takich wypadkach zdecydowanie lepiej sięgać po dynię - wyjaśnia Iwona Wierzbicka. - Dodatkowo jest ona dużo bardziej bogata niż ziemniaki. 

Dynia zawiera liczne pierwiastki odżywcze, m.in. betakaroten, który jest silnym antyoksydantem, może poprawić wzrok, może zadziałać korzystnie jeśli chodzi o odporność organizmu. 

Ważny jest także dostęp do świeżych pestek dyni. One zawierają kukurbitacynę, a to silny środek przeciwpasożytniczy. 

Sprawdź także:

shutterstock chimichanga 1200.jpg
Chimichanga - przepyszne dzieło przypadku

Słuchacze Czwórki w głosowaniu smsowym zdecydowali, że dziś poznamy przepis na ciasto dyniowe. 

Posłuchaj
02:54 czwórka ndt 2.10.2020 dynia 2.mp3 Przepis na ciasto dyniowe podaje Przemek Butryn (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)

 

Przemek Butryn twierdzi, że najprostszym sposobem na ciasto dyniowe jest wykorzystanie przepisu na ciasto marchewkowe, tylko marchew zastępujemy dynią. Ale można też zrobić tak:

Należy obrać dynię na surowo, wydrążyć pestki i zetrzeć na tarce. Będziemy potrzebowali około 1,5 kg miąższu dyni.

Do miseczki wbijamy 6 jajek, cukier waniliowy i 200 gramów cukru. Jajka ucieramy na biało, aż do gładkości masy. Dodajemy 400 gramów mąki pszennej i odrobinę sody (około 2 płaskie łyżeczki). Możemy dodać przyprawy korzenne: anyż, cynamon, goździki. Do masy możemy też dorzucić orzechy włoskie albo laskowe. I to wszystko mieszamy z dynią. Gdy masa jest gotowa przekładamy ją na pergamin i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż "do suchego patyczka" - gdy ciasto wydaje nam się gotowe, patyczkiem sprawdzamy czy tak rzeczywiście jest - wyciągnięty z ciasta patyk powinien być suchy. 

Gotowe ciasto można podać posypane cukrem pudrem. 

***

Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia

Prowadzi: Kuba Marcinowicz

Goście: Iwona Wierzbicka, Przemek Butryn 

Data emisji: 02.10.2020

Godzina emisji: 7.35, 8.30

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jadł go Neron, by poprawić swój głos. Por na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2020 09:20
Pora i jego lecznicze właściwości podobno znano już w starożytności. Do Polski przywiozła go królowa Bona. Jak dziś poznać polskiego pora i tego z zagranicy?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dla wzroku, dla serca, przeciwko rakowi. Jedz kalarepę

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2020 10:14
- Kalarepa jest fantastycznym warzywem. Mam wrażenie, że gdy przychodzi na nią sezon, to są ludzie, którzy jedzą ją codziennie, albo tacy, którzy jej nie lubią - mówi dietetyk Hanna Stolińska. 
rozwiń zwiń