Przepis na niedzielny obiad. Ceviche - z czym to się je?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2020 22:10
Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu.
Audio
  • Szef kuchni Martin Gimenez Castro podaje przepis na ceviche (Nie na-żarty/Czwórka)
Martin Gimeneza Castro
Martin Gimeneza CastroFoto: Mateusz Kulik/Czwórka

Czytaj także
arancini 1200.jpg
Z sycylijskiej kuchni na polski stół. Andrea Scarantino serwuje arancini

Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza, która pochodzi najprawdopodobniej z Wicekrólestwa Peru. Potrawa popularna jest w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. 

Najczęściej używane i najpopularniejsze ryby wykorzystywane do tego dania to: łosoś, tuńczyk, dorsz, lucjan, sola, okoń morski, ale można użyć także skorupiaki - krewetki i langustynki, czy mięczaki, na przykład przegrzebki albo ośmiornice, kałamarnice i mątwy. 

Ceviche zwykle podawane jest wraz z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan, aby podkreślić smak.

Przepis na ceviche

Świeża ryba - corvina, łosoś albo tuńczyk

Czerwona cebula

Kolendra

Limonka i cytryna

Bataty

Awokado

Rukola

Sól

Rybę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i solimy. Dość obficie. Dodajemy cebulę, kolendrę i polewamy to skokiem z cytryny i limonki. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę awokado i ugotowany batat. Na koniec obsypujemy rukolą. Teraz warto odczekać 5 minut aż cytrusy spowodują ścięcie się białka w rybie i można jeść.


Ceviche Ceviche

Smacznego!

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Martin Gimenez Castro (szef kuchni Ceviche Bar)

Data emisji: 25.01.2020

Godzina emisji: 17.16

kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Hummus - zdrowa przekąska z cieciorki

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 10:49
Bazą tego dania jest cieciorka, zwana też ciecierzycą. Można ją dostać w puszkach, w słoikach i suchą. Którą wybrać? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marcin Molik: koniec roku w kuchni należy do pietruszki

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2019 18:00
- W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. 
rozwiń zwiń