Langosza najpierw się czuje, a dopiero później widzi

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2020 14:44
Langosz to duży płaski pączek, czyli ciasto drożdżowe z dodatkami. Klasyczne to śmietana, czosnek i ser.  -Dziś langosze przeżywają swój renesans - załapały się na street food - mówi Joanna Petrovics. 
Audio
  • Joanna i Istvan Petrovics zdradzają tajemnice langosza (Nie na-żarty/Czwórka)
Joanna Petrovics prezentuje langosza
Joanna Petrovics prezentuje langoszaFoto: Czwórka/Mateusz Kulik

Istvan Petrovics wraca wspomnieniami do dzieciństwa, kiedy jego mama przygotowywała langosze w domowej kuchni. Wspomina czas, gdy były one dostępne też na każdym rogu węgierskich miast i miasteczek. - Pierwsze ślady pisane langosza mamy z XVII wieku. Najprawdopodobniej przywieźli go do nas Turcy - mówi gość Mateusz Kulika. 


arancini 1200.jpg
Z sycylijskiej kuchni na polski stół. Andrea Scarantino serwuje arancini

Przepis na langosza wydaje się prosty, choć jak każda receptura ma swoje tajemnice. - Ciasto drożdżowe przygotowujemy mniej więcej tak, jak na nasze pączki - mówi Joanna Petrovics. - Jeżeli chcemy możemy dodać do środka przetarte ziemniaki ugotowane, wtedy langosz będzie troszeczkę bardziej zwarty. Ciasto nie będzie takie puchate. Langosze smażymy na głębokim tłuszczu, na oleju, pamiętając, by nie dotykały dna garnka. 

Dziś Węgrzy szaleją z dodatkami do langoszy, możemy je zjeść z szynką parmeńską, węgierską kiełbaską czy nawet kozim serem. Langosz to baza, na którą możemy włożyć wszystko - mówi gość Czwórki. Istvan Petrovics dodaje z uśmiechem, że by zjeść dobrego langosza wcale nie trzeba jechać na Węgry, ale niezbędny jest do tego jeden uczciwy Węgier. 

Jak zrobić langosza?

Składniki:
mąka pszenna - 300 g
drożdże instant - 7 g (1 opakowanie)
woda - 250 ml (letnia)
sól - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
kwaśna śmietana 18% - do podania
tarty żółty ser - do podania
czosnek

Mąkę, drożdże, sól i wodę włóż do dużej miski. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Z ciasta uformuj okręgi wielkości talerzyka i smaż na złoto, z obu stron, tak jak pączki. Ciepłe placki podawaj z kwaśną śmietaną z czosnkiem i posypanym na wierzchu serem.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Joanna Petrovics i Istvan Petrovics (Sklep węgierski "Papryka")

Data emisji: 1.02.2020

Godzina emisji: 17.16

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Marcin Molik: koniec roku w kuchni należy do pietruszki

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2019 18:00
- W gotowaniu inspiruję się porami roku. Przełom roku to czas kiedy pod ręką mamy pietruszkę - mówi Marcin Molik, autor książki "Jak smakuje rok”. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na niedzielny obiad. Ceviche - z czym to się je?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2020 22:10
Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu.
rozwiń zwiń