Wielkanoc dookoła stołu. Co jada się na świecie?

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2020 12:50
Meksyk, Argentyna, Korea, Hiszpania, Włochy i Święta Wielkanocne. Jakie potrawy królują na stołach w różnych częściach świata? 
Audio

W większości krajów na świecie najbardziej charakterystyczną potrawą świąteczną są gotowane i faszerowane jajka w różnorakim przybraniu. Ale nie tlko.

W Hiszpanii tradycyjną potrawą wielkanocną są toldaditos de Pavía (żołnierzyki) - małe, panierowane filety z dorsza, podawane zawsze z papryką czerwoną.

W państwach afrykańskich- w bogatszych rodzinach pieczone są bułeczki w kształcie krzyża, a na deser podaje się casserole z ananasa. Uboższa ludność przygotowuje ugali, czyli papkę z mąki maniokowej i kukurydzianej oraz mchichia - gotowane liście manioku lub innej rośliny jadalnej.

Co jedzą, czym się dzielą i jak gotują mieszkańcy naszego globu? Zapraszamy na kulinarną ucztę.

***

Na audycję "Nie do przejedzenia" zaprasza Mateusz Kulik - w Wielką Sobotę (11.04), po godz. 17.00.

kul/kd

Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ekspresowy makaron, pyszna kasza - jak wykorzystać produkty, które mamy w domu?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2020 10:44
Jak wykorzystać produkty z długim terminem przydatności do spożycia? Ryż i makaron na pewno wciąż są wśród naszych zapasów. Podpowiadamy, jakie potrawy możemy z nich przygotować.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie tylko makaronny i kasze - kuchnia w czasie kwarantanny

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2020 10:48
Co jeść, jeśli mamy już dość spaghetti z sosem pomidorowym, albo schabowego z ziemniakami i naleśników?
rozwiń zwiń