Nie tylko makaronny i kasze - kuchnia w czasie kwarantanny

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2020 10:48
Co jeść, jeśli mamy już dość spaghetti z sosem pomidorowym, albo schabowego z ziemniakami i naleśników?
Audio
  • Kucharz na zamówienie. Dowóz na restauracyjnym poziomie (Nie na żarty/Czwórka)
Poke bowl - z Hawajów na polskie stoły
Poke bowl - z Hawajów na polskie stołyFoto: Elena Veselova/Shutterstock.com

Odkąd restauracje zostały zamknięte na czas pandemii jedyną możliwością zamówienia posiłku na wynos jest skorzystanie z oferty restauracji lub firma cateringowych. A może zrobić sobie święto i zamówić coś eksluzywnego z dostawą do domu? Kucharze, którzy zamknęli swoje restaurację pomagają karmić w domu. Dla tych, którzy szukają czegość wyjątkowoego powstała instytucja szefa kuchni na wynajem. Na czym polega?

- Poza przygotowaniem wybranego posiłku kucharze zajmują się także dostawą. - Nie mamy możliwości serwowania gościom ciepłego obiadu, więc dostarczamy zamówienia pod drzwi. Możecie wybrać każde danie, które zostanie przygotowane  podane na restauracyjnym poziomie - zapewniała szofowa kuchni Maha Pirowska.

Możemy wybierać od kuchni wegańskiej, poprzez tzw. comfort food i bardziej wykwintne dania. Dla tych, którzy mają dość makaronów i past jedzonych w domach mamy podpowiedź jak przygotować pyszny, prosty i pełnowartościowy posiłek. Bowle to miski, które możemy tworzyć z ulubionych składników: ryżu połączonego z warzywami, owocami, mięsem, rybami czy tofu. Tu nie ograniczeń. My podajemy przepis na przykładowy bowl:

Buddha Bowl:

- Ryż pełnoziarnisty,

- Cebula dymka,

- Sezam,

- Kolendra,

- Tofu (wcześniej zamarynowane),

- Brokuł,

- Mango,

-  Czosnek,

- imbir,

- sos sojowy


Przygotowanie:

Tofu kroimy w kostkę i marynujemy w ulubonym sosie. Ugotowany ryż wymieszać z posiekaną dymką i sezamem. Warzywa (ugotowany na parze brokuł) i owoce kroimi w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Dodajemy sos z imbiru, czosnku u sosu sojowego. Smacznego!

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Maja Pirowska (szefowa kuchni)

Data emisji: 28.03.2020

Godzina emisji: 17.07

ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Szef kuchni poleca na niedzielny obiad: kopytka kasztanowe

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2019 18:20
- Specjalizuję się w kuchni polsko-francuskiej, dlatego zdradzę dziś przepis na kopytka kasztanowe. To nie tylko pyszne danie, ale też okazja do kulinarnej zabawy - zachęca szef kuchni Maciej Majewski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tort pizzowy albo zupa z serem. "Deep dish", czyli pizza z Chicago

Ostatnia aktualizacja: 15.02.2020 18:20
Pizza "deep dish" to danie, które bardzo różni się nie tylko od włoskiego pierwowzoru, ale również innych pizzy w wariacjach międzynarodowych. - Ma inny smak i nieco inne ciasto. Jest też trochę bardziej kaloryczna, ale pyszna - przekonuje Adrian Wiśniewski z pizzerii Big Adriano. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Poke bowl - hawajska odpowiedź na sashimi

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2020 18:30
Choć to popisowe danie mieszkańców Hawajów, jego korzenie tkwią w kuchni japońskiej. "Poke" oznacza "pokrojone na kawałki", a nazwa odnosi się do plastrów lub kawałków surowej ryby, które są podawane w misce razem z ryżem, dressingiem, warzywami i przyprawami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ekspresowy makaron, pyszna kasza - jak wykorzystać produkty, które mamy w domu?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2020 10:44
Jak wykorzystać produkty z długim terminem przydatności do spożycia? Ryż i makaron na pewno wciąż są wśród naszych zapasów. Podpowiadamy, jakie potrawy możemy z nich przygotować.  
rozwiń zwiń