Kulinarna podróż do Libanu. Wyrusz w nią w domu

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2020 11:28
Hummus, kibbe, meza, mutabal - to tylko niektóre z przysmaków z kuchni Libanu. Większość składników spokojnie dostaniemy w naszych sklepach, warto wyruszyć w taką kulinarną podróż. 
Audio
  • Jamal Ayed z restauracji Le Cedre opowiada o kuchni Libanu (Nie na-żarty/Czwórka)
Tabouleh
TaboulehFoto: Shutterstock/alexzrv


kasza 1200 glow.jpg
Ekspresowy makaron, pyszna kasza - jak wykorzystać produkty, które mamy w domu?

Liban to kraj Bliskiego Wschodu, nad morzem Śródziemnym z jednej strony graniczy z Syrią z drugiej z Izraelem. Smaki tych krajów przenikają się. 

Kuchnia Lewantu wciąż w Polsce nie jest dobrze znana. Jej różnorodność sprawia, że wiele potraw możemy przygotować w naszych domowych kuchniach. W przysmakach Libanu nie brakuje warzyw i owoców, w mięsach króluje jagnięcina i baranina. 

- Jagnięcina to królowa kuchni libańskiej. Znajdziemy ja na każdym stole i to prawie codziennie - mówi Jamal Ayed z restauracji Le Cedre. - W naszej restauracji jagnięcinę podajemy duszoną, w specjalnym sosie z brązowym ryżem. Kolejna potrawa to kafta czyli szaszłyk z mielonego mięsa z dodatkiem cebuli i natki pietruszki - dodaje. 

Charakterystycznym dodatkiem do dań libańskich jest też pita. Ta libańska różni się od greckiej tym, że jest bardzo cienka. Chętnie podawana jest do licznych przekąsek przygotowywanych niemal ze wszystkiego przez kucharzy Libanu. - Każdy kucharz umie wyczarować meze z warzyw czy mięsa, na zimno lub ciepło - wyjaśnia gość Mateusza Kulika. - Jedną z charakterystycznych przekąsek jest pasta mutabal - przygotowywana z pieczonego bakłażana. 

Przyskakiem krajów Lewantu jest sałatka tabule. - Ona pochodzi z Libanu, choć znajdziemy ją w innych krajach regionu - zdradza Jamal Ayed. - 80 procent tej sałatki to pokrojona natka pietruszki, pomidory pokrojone, trochę cebuli i trochę mięty, mało kaszy bulgur, sól, sok z cytryny, oliwa. Jest to bardzo zdrowa sałatka. Gdy nie mamy kaszy bulgur możemy ją zastąpić kukusem. Do jedzenia, zamiast łyżki możemy użyć liścia cykorii - poleca. 

Innymi ciekawymi przysmakami Libanu są kibbe czyli kulki z mięsem, przyprawami i kaszą bulgur, podawane na surowo lub smażone, w deserach zaś króluje balawa - z orzechami włoskimi, pistacjami czy migdałami, przygotowywana tak jak kto lubi.

Sałatka Tabouleh

Składniki:
1 cała natka pietruszki
1 pomidor
pół cebuli białej
świeża mięta
kasza bulgur
sól
sok z cytryny
oliwa

Natkę pietruszki, pomidora, cebulę i miętę pokroić bardzo drobno. Wymieszać z kaszą i skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić solą.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Jamal Ayed restauracja Le Cedre

Data emisji: 18.04.2020

Godzina emisji: 17.08

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na niedzielny obiad. Ceviche - z czym to się je?

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2020 22:10
Ceviche to surowa ryba marynowana w soku z cytrusów - cytryny, limonki i pomarańczy. Potrawa robi się niemal sama i jest najlepszym sposobem na rozpoczęcie przygody z surowymi produktami o morskim pochodzeniu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grillem i papryką stoi kuchnia bałkańska

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2020 10:20
- Pljeskavica to duży grillowany kotlet z mięsa siekanego lub mielonego - mówi Rafał Grabowski z restauracji "Na Bałkany". - Bliżej jej do burgera niż mielonego kotleta. Najlepiej jak grilluje się ją na prawdziwym ogniu - dodaje. 
rozwiń zwiń