"Toad in the hole" - brytyjski sposób na kiełbasę

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2021 12:40
Pod tą dziwną nazwą kryją się kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym. To szybka i tania przekąska, którą można podawać nawet na obiad lub kolację. 
Toad in the hole - brytyjski przysmak
Toad in the hole - brytyjski przysmakFoto: shutterstock/ nelea33

shutterstock frytki ryba 1200.jpg
Fish and chips - jak przyrządzić w domu brytyjską klasykę?

- Brytyjczycy lubią kiełbasy, jedzą je w różnych wariacjach. Jako danie obiadowe serwują przysmażaną kiełbasę z cebulką i ziemniakami, jako przystawkę - kiełbaski zawijane w bekonie (pigs in a blanket), jako szybką przekąskę - kiełbasę w cieście - mówi Alicja Strasburger z "Fish and chips Silesia".

Posłuchaj
17:19 Czwórka/ Nie na żarty 01.05.2021.mp3 Alicja Strasburger opowiada o brytyjskim przysmaku "toad in the hole" (Nie na żarty/Czwórka)

 

Kiełbasa z Wielkiej Brytanii nieco różni się od naszej, do niektórych jej gatunków dodawane są suchary, często też przypomina dobrze nam znaną białą kiełbasę. "Toad in the hole" to pomysł na jej wykorzystanie. - Nazwa wzięła się stąd, że kiełbasa zapiekana w cieście naleśnikowym według Brytyjczyków wygląda jak wychodząca z norki ropucha - tłumaczy gość audycji. - Jak wiadomo, na Wyspach lubią jeść tłusto, więc dodatkowo smażoną kiełbasę Anglicy kraszą jeszcze popularnym puddingiem yorkshire. Czasem dodają też warzywa i sos cebulowy.


Posłuchaj także
Brent Hofacker Shutterstock italian beef sandwich 1200.jpg
Italian beef sandwich. Smak, który zapamiętasz na długo

Sprawdź także:

Danie można przygotować dość prosto. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, czyli mąka, woda, jajko. Kiełbaskę wkładamy do naczynia i zapiekamy. Jest to ulubione danie większości Anglików. - Nie chcę nikogo urazić, ale dla mnie jest to trochę mdłe. To danie albo się lubi, albo nie - mówi Alicja Strasburger. - Można je doprawić solą, pieprzem lub innymi przyprawami. Jednak nie jest to danie wykwintne, które jadłabym codziennie.

Pierwsze wzmianki historyczne o "toad in the hole" pochodzą z XVIII wieku. Dzięki swojej przystępności potrawa zyskała popularność wśród klasy średniej, tak samo jak "fish and chips" daje ono dużo energii. Danie się przyjęło, a tradycja przechodziła z pokolenia na pokolenie. - Nie zawsze jednak było serwowane z kiełbasą. Na przestrzeni wieków pojawiały się różne jego wersje - opowiada gość Czwórki. - Bogatsi Brytyjczycy zamiast kiełbasy zapiekali w cieście drób, najczęściej gołębie i wtedy nazywano je "pigeon in the hole". Jednak wersja z kiełbasą jest najpopularniejsza.

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Alicja Strasburger ("Fish and chips Silesia" w Chorzowie)

Data emisji: 01.05.2021

Godzina emisji: 17.15

aw


Czytaj także

Paella. Dużo więcej niż ryż z dodatkami

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2021 09:50
Co najczęściej hejtują Hiszpanie w sieci? Przepisy na paellę. Receptura tego narodowego dania jest jak matematyczny wzór. Nawet niewielkie odstępstwo spowoduje, że zamiast paelli otrzymamy zwyczajny ryż z dodatkami. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

Huevos rancheros - śniadanie z meksykańskiego rancho

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2021 14:18
- Huevos rancheros to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Praca na rancho jest ciężka, więc taki pełny posiłek jest niezbędny - opowiadała Isabela Balderas z Dos Tacos.
rozwiń zwiń