Ramen i tajemnica siorbania

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2019 12:21
- "Ramen zupa szczęścia i miłości" to książka o zupie, ale ramen jest czymś dużo większym niż zupa - to definicja pogodzi wszystkich niepogodzonych określeniem czym ramen rzeczywiście jest - mówi Ludwika Kłoczowska, autorka bloga "Lu is a foodie". 
Audio
Ramen
Ramen Foto: Pixabay

Odkąd spróbowałam ramenu to nawet pho wydaje się blade Ludwika Kłoczowska

Dziś ramen można kupić bez problemu, trochę trudniej jest go zrobić samemu, bo nie dość, że niektóre składniki są trudno dostępne, to jest to zupa bardzo czasochłonna. - Wszystkie filmy o ramenie mówią o poszukiwaniu smaku - mówi Ludwika Kłoczowska. - Ramen nie jest taką zupą którą: wchodzisz do kuchni, robisz i masz - tylko to są właśnie długie poszukiwania tego smaku - dodaje. 

Fani ramenu są podzieleni, niektórzy nazywają ją zupą, inni mówią, że to makaron. Co jest trudnego w przygotowaniu makaronu ramen? Po co piec sodę w piekarniku? I co z tą zupą ma wspólnego siorbanie? O tym w rozmowie z audycji "Sztuka jedzenia".

W drugiej części audycji przedstawiamy Mariko Bobrik, reżyserkę filmu "Smak Pho", w którym łączy Japonię, Wietnam i Polskę. Co jeszcze warto zobaczyć na Festiwalu Pięć Smaków w Warszawie?

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Ludwika Kłoczowska (autorka bloga "Lu is a foodie" i książki "Ramen - zupa szczęścia i miłości") 

Data emisji: 17.11.2019

Godzina emisji: 13.08

pj/kd

Czytaj także

W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2016 17:16
- I to nie tylko stanów emocjonalnych. Może być także przyczynkiem do jakiejś dyskusji - mówi krytyczka filmowa Madga Maksimiuk. Na srebrnych ekranach premiera "Patersona", nowego filmu Jima Jarmuscha, a w "Sztuce jedzenia" sprawdzamy wątki kulinarne w twórczości reżysera.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magia kuchni. Jak blisko od jedzenia do pocałunku?

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2018 16:22
W tym tygodniu świętowaliśmy Dzień pocałunku, a wczoraj Dzień czekolady dlatego w niedzielnej "Sztuce jedzenia" powracamy do najsmaczniejszych i najromantyczniejszych filmów w światowym kinie.
rozwiń zwiń