Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Jakub Szczypa 23.04.2017

Co byśmy jedli, gdyby nie produkty z importu?

Czy składniki, które pojawiają się na polskim stole na pewno są polskie? - Nie zdajemy sobie sprawy, skąd biorą się warzywa czy przyprawy, choć producenci informują nas o kraju pochodzenia na opakowaniach. Cynamon, czy goździki już się nam "opatrzyły", a przecież są egzotyczne - mówiła Joanna Lewandowska z Kwiatowej Manufaktury.
Posłuchaj
  • Razem z Joanną Lewandowską przyglądaliśmy się zawartości naszych codziennych posiłków i sprawdzaliśmy, skąd pochodzą (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Czytaj także

mięso surowe 1200x660.jpg
Sztuka mięsa. Jemy ze względu na umami

Jak przekonuje Joanna Lewandowska na to, co dziś uznajemy za produkt polski, warto spojrzeć przez pryzmaty historii. - I sięgnąć aż do pierwszych europejskich wypraw za morza i oceany - mówiła ekspertka. - Bo one przede wszystkim miały wpływ na to, co na talerzach znajdowało się już w czasach Jana III Sobieskiego - tłumaczyła i zdradzała, jak wówczas wyglądały polskie posiłki. W programie sprawdziliśmy także m.in., ile polskości jest w klasycznym obiedzie, czyli w schabowym z ziemniakami i mizerią oraz zupie pomidorowej z ryżem. Okazało się, że niewiele. - Schab można zastąpić dziczyzną, a korzenne przyprawy z odległych krain - macierzanką z lasu - mówiła Joanna Lewandowska.

Zobacz także: Polska kuchnia. Jak gotowano sto lata temu? <<<


hobbit pap 1200.jpg
Kuchnia śródziemia, czyli jak przytyć z hobbitami

Dlaczego przed laty w Polsce stosowało się do każdego posiłku jak najwięcej korzennych przypraw? Kiedy nad Wisłą pojawiły się ziemniaki i dlaczego pierwotnie uprawiane były jako kwiaty cięte? I co stało się, że pasternak, obecny na naszych stołach od XVII w., nagle z nich zniknął i dopiero od niedawna powraca do łask? Zapraszamy do wysłuchania nagrania rozmowy ze studia Czwórki.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Materiał przygotowała: Kaja Zemła

Gość: Joanna Lewandowska (Kwiatowa Manufaktura)

Data audycji: 23.04.2017

Godzina audycji: 15.08

kd/mc