Kuchnia Śródziemia, czyli przytyj z hobbitami!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2017 12:30
Tolkienowskie niziołki lubią porządek, mają czyste norki i... dobrze zaopatrzone spiżarnie. - Kuchnia hobbitów opiera się na brytyjskiej tradycji kulinarnej. Jest kaloryczna i mięsna - mówi Michał Rukasz ze Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia.
Audio
  • Tajemnice kuchni hobbitów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Kadr z filmu Hobbit: Pustkowie Smauga
Kadr z filmu "Hobbit: Pustkowie Smauga"Foto: PAP/Photoshot/Courtesy of Warner Bros. Picture

Czytaj także
PATERSON kadr Gutek Film 1200x660.jpg
W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik

Hobbit przestrzega pór posiłków i je kilka razy w ciągu dnia. Pościć nie potrafi i nie lubi. Paszteciki z mięsem, kminkowe ciasto, czy maślane bułki podawane z konfiturą do popołudniowej herbatki to jego przysmaki. Podobnie jak... chleb podróżny. - Lembasy to ładnie opieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku sucharki. Kęs takiego lembasa był w stanie zaspokoić głód dorosłoge człowieka na kilka godzin. Niestety recepturę na tę potrawę znali tylko elfowie - opowiada gość Czwórki. W audycji mówimy też o "kramach", którymi zajadały się krasnoludy i jedynej postaci z tolkienowskiego świata, która miałaby zadatki, by zostać wegetarianinem.

Nasza reporterka Kaja Zemła rozmawia także z fanami twórczości mistrza fantastyki o najlepszych przepisach w języku elfickim.

Czytaj także
mięso surowe 1200x660.jpg
Sztuka mięsa. Jemy je ze względu na umami

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Michał Rukasz (członek Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia)

Data audycji: 26.03.2017

Godzina audycji: 15.10

kul/jsz

Czytaj także

Agnieszka Mielczarek wie co jeść, by wyglądać młodziej

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2016 14:12
Jedzenie dwóch łyżek posiekanej rzeżuchy codziennie przez miesiąc spłyca zmarszczki nawet o 40 proc. przekonuje w książce "5 lat młodsza w 5 tygodni" Agnieszka Mielczarek, a nam zdradza inne przepisy na to, jak zachować młodość.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń