X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kuchnia Śródziemia, czyli przytyj z hobbitami!

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2017 12:30
Tolkienowskie niziołki lubią porządek, mają czyste norki i... dobrze zaopatrzone spiżarnie. - Kuchnia hobbitów opiera się na brytyjskiej tradycji kulinarnej. Jest kaloryczna i mięsna - mówi Michał Rukasz ze Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia.
Audio
  • Tajemnice kuchni hobbitów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Kadr z filmu Hobbit: Pustkowie Smauga
Kadr z filmu "Hobbit: Pustkowie Smauga"Foto: PAP/Photoshot/Courtesy of Warner Bros. Picture

Czytaj także
PATERSON kadr Gutek Film 1200x660.jpg
W kinie Jarmuscha jedzenie to przekaźnik

Hobbit przestrzega pór posiłków i je kilka razy w ciągu dnia. Pościć nie potrafi i nie lubi. Paszteciki z mięsem, kminkowe ciasto, czy maślane bułki podawane z konfiturą do popołudniowej herbatki to jego przysmaki. Podobnie jak... chleb podróżny. - Lembasy to ładnie opieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku sucharki. Kęs takiego lembasa był w stanie zaspokoić głód dorosłoge człowieka na kilka godzin. Niestety recepturę na tę potrawę znali tylko elfowie - opowiada gość Czwórki. W audycji mówimy też o "kramach", którymi zajadały się krasnoludy i jedynej postaci z tolkienowskiego świata, która miałaby zadatki, by zostać wegetarianinem.

Nasza reporterka Kaja Zemła rozmawia także z fanami twórczości mistrza fantastyki o najlepszych przepisach w języku elfickim.

Czytaj także
mięso surowe 1200x660.jpg
Sztuka mięsa. Jemy je ze względu na umami

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Michał Rukasz (członek Stowarzyszenia Miłośników Śródziemia)

Data audycji: 26.03.2017

Godzina audycji: 15.10

kul/jsz

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Agnieszka Mielczarek wie co jeść, by wyglądać młodziej

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2016 14:12
Jedzenie dwóch łyżek posiekanej rzeżuchy codziennie przez miesiąc spłyca zmarszczki nawet o 40 proc. przekonuje w książce "5 lat młodsza w 5 tygodni" Agnieszka Mielczarek, a nam zdradza inne przepisy na to, jak zachować młodość.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chia, algi, jagody goji - wprowadź do diety nową jakość

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 15:06
Jarmuż, komosa ryżowa, olej lniany, algi, jagody goji czy czosnek - moda na zdrowe gotowanie trwa, więc te składniki coraz częściej lądują na naszych stołach.
rozwiń zwiń