Julian Barnes portretuje Szostakowicza

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2017 12:23
W audycji "To się czyta" fragmenty najnowszej książki angielskiego pisarza w przekładzie Dominiki Lewandowskiej-Rodak prezentował Krzysztof Gosztyła.
Audio
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 1. (To się czyta/Dwójka)
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 2. (To się czyta/Dwójka)
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 3. (To się czyta/Dwójka)
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 4. (To się czyta/Dwójka)
  • Julian Barnes "Zgiełk czasu", czyta Krzysztof Gosztyła - fragm. 5. (To się czyta/Dwójka)
Krzysztof Gosztyła czyta Zgiełk czasu
Krzysztof Gosztyła czyta "Zgiełk czasu"Foto: Wojciech Kusiński/PR

szostakowicz wiki 1200.jpg
Barnes zbyt angielski, by pisać o Szostakowiczu?

"Zgiełk czasu"- jak pisze wydawca - to fikcyjna (auto)biografia Dymitra Szostakowicza, poruszająca wyobraźnię opowieść o życiu i twórczości tego wybitnego kompozytora w realiach stalinowskiej Rosji. Napisana w trzeciej osobie, acz stanowiąca w istocie monolog wewnętrzny, powieść ta tworzy intymny portret jednostki utkany z pojedynczych scen, wspomnień i przemyśleń; portret, który zarazem, wychodząc daleko poza swoje ramy, przedstawia wyrazisty wstrząsający obraz okrutnych czasów, w jakich przyszło żyć jej bohaterowi. 

"Zgiełk czasu" to pierwsza powieść Juliana Barnesa od czasu wyróżnionego Nagrodą Bookera "Poczucia kresu".

***

Tytuł audycji: To się czyta

Przygotowała: Elżbieta Łukomska

Data emisji: 30.10-3.11.2017

Godzina emisji: 10.45 

bch/mz


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Julian Barnes i angielsko-francuska kuchnia

Ostatnia aktualizacja: 08.01.2016 16:10
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o twórczości - i obecnych w niech wątkach kulinarnych - Juliana Barnesa, pisarza i eseisty.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Pedant w kuchni". Julian Barnes od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2017 17:05
O kłopotach z gastronomiczną precyzją w książce wybitnego angielskiego prozaika opowiadał krytyk sztuki Bogusław Deptuła.
rozwiń zwiń