Sery podpuszczkowe. Na początku był kozi bukłak?

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2016 15:13
- Serowar nie ma w serowarni podpuszczki jako takiej. Musi ją sobie wysublimować - o produkcji serów podpuszczkowych (np. parmezan czy gouda) opowiadał w Dwójce Gieno Mientkiewicz.
Audio
  • Gieno Mientkiewicz o tajemnicach serów podpuszczkowych (Droga przez mąkę/Dwójka)
Na świecie istnieje ok. 4000 gatunków serów
Na świecie istnieje ok. 4000 gatunków serówFoto: Glow Images/East News

Legenda głosi, że na początku był pasterz, który wlał mleko do bukłaka zrobionego z koziego żołądka i ono mu się ścięło. W ten sposób otrzymano pierwsze sery podpuszczkowe, powstałe w wyniku działania enzymu trawiennego zwanego podpuszczką. - Ma go każdy ssak. W ustach małego dziecka, któremu się odbije, pojawia się coś w rodzaju twarożka, bo osesek robi to, co serowar: oddziela rzadkie od gęstego zachowując dla siebie to, co gęte - wyjaśniał znawca serwów Gieno Mientkiewicz.

Gość audycji "Droga przez mąkę" opowiadał m.in. o zagospodarowywaniu pozostałości po produkcji sera podpuszczkowego, czyli tzw. serwatce: - Tu najdalej poszli Skandynawowie...

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Gieno Mientkiewicz (propagator serowarstwa)

Data emisji: 30.07.2016

Godzina emisji: 10.00

bch/

Czytaj także

"Ośmiorniczki, czyli elita na widelcu". Władza od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2016 12:00
W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Konradem Lassotą, autorem książki "Jak podsłuchałem system. Ośmiorniczki, czyli elita na widelcu".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Prażuchy i zupełnie inne ciasta

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2016 13:00
Proziaki, buchciki, brytwaniaki, popierduchy -  o słonych wypiekach z różnych regionów Polski na antenie Dwójki opowiadał szef kuchni Gien Mientkiewicz.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Szalone małże płyną do Polski. Smaki prosto z Chile

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2016 12:00
- Oczywiście wino, owoce morza, owoce suszone. Ale są też produkty mniej oczywiste - wyliczała Katarzyna Kaźmierska z Ambasady Republiki Chile w Warszawie, opowiadając o kuchni chilijskiej.
rozwiń zwiń