X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Mięso i grzyby w maśle. Tak jadała Anglia za czasów Darwina

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2018 14:30
- W zasadzie wszystko, co trafiało na stół wielkiego uczonego, było według jego żony najlepsze z masłem lub śmietaną. Zasadą było, że im więcej ich było, tym lepiej. No i ser, dużo sera - mówiła w Dwójce Laura Osęka.
Audio
  • Kuchnia wiktoriańska, czyli co jadał Karol Darwin (Droga przez mąkę/Dwójka)
Brytyjski znaczek pocztowy z 1981 r. (zdjęcie ilustracyjne)
Brytyjski znaczek pocztowy z 1981 r. (zdjęcie ilustracyjne)Foto: Andy Lidstone/Shutterstock.com

Kluski1200.jpg
Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans"

W zbiorach biblioteki uniwersyteckiej w Cambridge znajduje się notatnik kulinarny Emmy Darwin z ponad 40 przepisami, m.in. na pudding z prażonych jabłek, paluszki serowe oraz pieczone grzyby. Przed dziesięciu laty, w dwusetną rocznicę urodzin żony uczonego, uniwersytet opublikował tę wyjątkową książkę kucharską, by sfinansować dalsze badania nad spuścizną twórcy teorii ewolucji.

- Emma była wykształconą dziewczyną z dobrego domu i przez całe życie prowadziła zapiski będące świadectwem obyczajów kulinarnych epoki wiktoriańskiej. Rozkwit kuchni tej epoki znaczą przepisy, które stoją masłem i śmietaną. Sporo jest mięsa, rzeczy smażonych, ciężkich. Były też duszone grzyby, za to niewiele ryb - mówiła Laura Osęka, która przypomniała o takich wynalazkach wiktoriańskiej kuchni jak ketchup grzybowy, sos sojowy, esencja z anchois oraz żelatyna. 

Carl_Gustaf_Emil_Mannerheim wiki 1200.jpg
Marszałka Mannerheima sposób na picie wódki

Czy wiesz, że sosy i tonic kupowało się wówczas w aptece? Z czego i jak zrobić pudding jabłkowy? Zapraszamy do wysłuchania audycji.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzi:  Łukasz Modelski

Gość: Laura Osęka (kolekcjonerka książek kulinarnych)

Data emisji: 13.01.2018 

Godzina emisji: 12.00

mko/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Food Festival. Same pyszności w Kopenhadze

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2017 12:00
W audycji "Droga przez mąkę" Małgorzata Minta opowiadała o tegorocznej sierpniowej odsłonie Cooking & Food Festival, która odbyła się w duńskiej stolicy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Podlasie SlowFest. Rozkosze wolnego jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2017 12:30
W "Drodze przez mąkę" rozmawialiśmy o gastronomicznej odsłonie najdłuższego w Polsce festiwalu artystycznego, który odbywał się w Supraślu od 1 lipca do 17 września.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kumpiaki i kluski śląskie. "Polska kuchnia przeżywa renesans"

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2018 17:30
- Szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnej kuchni polskiej. Do królika serwowane są już nie gnocchi, ale kluseczki śląskie lub kopytka – powiedziała dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń