Kuchnia polska wieku XVI, XVII i XVIII

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2021 15:40
Gościem audycji był prof. Jarosław Dumanowski, redaktor książki "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca".
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Fedor Selivanov/Shutterstock

Posłuchaj
23:28 Droga przez mąkę Dwójka 7 listopad 2021 11_01_19.mp3 Prof. Jarosław Dumanowski o książce "Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca" (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

Kolekcja pochodzących z różnych źródeł receptur i porad została spisana dla Rozalii z Zahorowskich Pociejowej. Zawiera m.in. kopię zaginionego "Kuchmistrzostwa" z ok. 1540 roku, receptury kuchmistrzowej koronnej z 1633 roku oraz przepisy sąsiadów, przyjaciół i lekarzy pań Zahorowskich.

Opisom leczniczych właściwości jedzenia i wyrobu domowych medykamentów towarzyszą różnego typu porady gospodarskie dotyczące dobrostanu zwierząt, ogrodnictwa, sadownictwa i pszczelarstwa.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 7.11.2021

Godzina emisji: 11.00

Czytaj także

O gotowaniu dla najmłodszych

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2021 14:00
- Kulinaria są tutaj drogą do celu, którym jest dobra zabawa - mówił na antenie Dwójki Szymon Barabach, autor książki "Rymosmaki, czyli co się gdzie je na świecie".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Konferencja Madrid Fusión. Co będziemy jeść w przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2021 12:30
- Wątek mięsa był bardzo obecny na tegorocznej konferencji, bo cały świat gastronomii próbuje zająć wobec niego jakieś stanowisko, wymyślając przeróżne alternatywy - mówił w audycji "Droga przez mąkę" Łukasz Modelski.
rozwiń zwiń