Zbigniew Kmieć: Kornel Makuszyński jest ze snu o Polsce płynącej dobrym winem

Ostatnia aktualizacja: 09.05.2021 12:08
- Łysy, dobrotliwy wujek dla dzieci, ale przede wszystkim, dobrotliwy wujek dla dawnej Polski. Takiej marzącej, pielęgnującej i pieszczącej swoje szlacheckie i gościnne tradycje. Takiej Polski, której praktycznie nie było już w czasach, w których o tym pisał - mówił w Dwójce Zbigniew Kmieć, szef kuchni i ekspert kulinarny.
Souvenirs de garnison
Souvenirs de garnisonFoto: Musée Carnavalet, Histoire de Paris, CC0

Posłuchaj
20:57 Droga przez mąkę Dwójka 9 maj 2021 11_00_05.mp3 Rozmowa ze Zbigniewem Kmieciem o pozytywnym wpływie jedzenia na myślenie (Droga przez mąkę/Dwójka)

Najnowszy odcinek cyklu radiowego "Droga przez mąkę" był poświęcony przedwojennemu pisarzowi Kornelowi Makuszyńskiemu. Prowadzący program redaktor Łukasz Modelski i jego gość Zbigniew Kmieć rozmawiali o powieści humorystycznej pisarza pt. "Perły i wieprze", i jego umiłowaniu do dobrego jedzenia i dobrej jakości trunków.

Bohater rozmowy, kojarzony z książkami dziecięcymi i młodzieżowymi, ma też za uszami trochę tekstów dla dzieci... starszych. Taki właśnie tekst analizuje na wstępie Zbigniew Kmieć.

- Książka "Perły i wieprze" nie jest osadzona ani precyzyjnie w czasie, ani precyzyjnie w przestrzeni. Niektóre rzeczy są przedwojenne inne międzywojenne, jest trochę Warszawy, trochę Galicji, walutą jest rubel. Kreacja do bólu, taka kreacja ze wszystkich pragnień ulepiona – zauważył Kmieć.

Będziemy mieć swoje polskie wino, urodzone gdzieś koło Zaleszczyk, gdzie ptak-słońce ma swoje gniazdo, wylejemy wodę ognistą do rynsztoka i będziemy sączyli roztopione słońce z pucharów ze ślicznego polskiego szkła. O co za wizja, ludzie zamiast z knajpie strzelać do siebie, będą się do siebie uśmiechali. Nikt nie będzie bełkotał, tylko będzie śpiewał dawne piosenki - pisał Makuszyński pół żartem, pół serio.

Teraz, współcześnie, wtóruje mu Zbigniew Kmieć:

- I ja takie momenty widzę w Polsce. Pamiętam jak moi przyjaciele kilkanaście lat temu zaczynali festiwal wina węgierskiego w Krośnie. I taka wizja: cały rynek, w całkiem sporym mieście, pełen ludzi: śpiewających, pijących wino, co prawda węgierskie, a nie polskie, ale w polskim szkle.



***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 9.05.2021

Godzina emisji: 11.00​

Czytaj także

Krewetki - świetne źródło białka i smak śródziemnomorskich wakacji

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2021 10:21
Krewetek na świecie jest ponad 2500 odmian, ale do jedzenia nadaje się tylko kilkanaście z nich.Występują w wodach całego świata, możemy je spotkać nawet w Bałtyku, ale te nasze rodzime ustępują rozmiarami tym śródziemnomorskim.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kulinaria i trunki w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2021 14:54
Jedzenie i picie w powieści "Colas Breugnon" Romaina Rollanda – to temat kolejnej "Drogi przez mąkę". Naszym gościem była Wanda Klenczon - pisarka.
rozwiń zwiń