REKLAMA

Ostrygi, ryby, kraby i nie tylko. Chile na talerzu

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2022 11:00
W kulinarną podróż po Chile wybieraliśmy się w audycji z cyklu "Droga przez mąkę" w towarzystwie Katarzyny Kazimierskiej z organizacji ProChile.
Chile to globalna potęga w rybołówstwie
Chile to globalna potęga w rybołówstwieFoto: Jeremy Richards/Shutterstock

Najlepsze na świecie ostrygi z zimnych wód Pacyfiku, niezwykłe ryby, mnogość krabów królewskich, wielogodzinne grillowanie i zdradliwe pisco... To tylko niektóre punkty naszego spotkania.

Chile znane jest na całym świecie z długiej linii brzegowej oraz czystych wód, które pozwalają na obfite połowy ryb i owoców morza. Dzięki optymalnemu wykorzystaniu tak sprzyjających warunków geograficznych, ekologicznych i produkcyjnych, Chile stało się globalną potęgą w rybołówstwie. Kraj ten zajmuje również czołową pozycję wśród producentów żywności w Ameryce Południowej.

O kulinarnym obliczu Chile rozmawialiśmy w audycji z Katarzyną Kazimierską z organizacji ProChile, która, zajmującej się promocją oferty eksportowej tego południowoamerykańskiego państwa oraz inwestycji na jego terytorium.

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją.

Autor audycji Łukasz Modelski omawia z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych sztukach. Pojawiają się również recenzje książek kucharskich, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie zaś wybrzmiewa utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór pasujący do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w danym odcinku cyklu. Emisja w każdą niedzielę, tylko na antenie Programu 2 Polskiego Radia.


Posłuchaj
22:26 Droga przez mąkę Dwójka 10 lipiec 2022 12_31_54.mp3 Ostrygi, ryby, kraby i nie tylko. Chile na talerzu (Droga przez mąkę/Dwójka)

 

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Gość: Katarzyna Kazimierska (organizacja ProChile)

Data emisji: 10.07.2022

Godzina emisji: 12.30

Czytaj także

Jak pieprz i papryczki chili zmieniły historię świata

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2022 14:00
Nie od dziś wiadomo, że przyprawy wpłynęły na historię człowieka. I nie chodzi tu tylko o konserwowanie za ich pomocą żywności, ale o budowane dzięki nim fortuny, powstawanie nowych szlaków handlowych oraz odkrycie Nowego Świata. O miejscu pieprzu i papryczek chili w Europie, Azji i obu Amerykach w najbliższej audycji z cyklu "Droga przez mąkę" opowie Anna Kwiatkowska, dziennikarka i podróżniczka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ranking najlepszych restauratorów w Polsce

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2022 11:30
Powstał ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce. To lista przedsiębiorców, którzy potrafią zadbać zarówno o najlepszy smak i najciekawsze menu, jak i o atmosferę panującą w lokalu. Większość dostrzeżonych restauracji działa w Warszawie lub Krakowie.
rozwiń zwiń