Miasto, makaron i mit. Prawdziwa historia włoskiego jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2025 12:53
W "Drodze przez mąkę" spotkaliśmy się z Pawłem Bravo, który opowiadał o książce "Delizia! Wielka historia Włochów i ich jedzenia" Johna Dickie'ego.
Jak to się stało, że Włosi jedzą tak smacznie? Twórcy reklam uważają, że odpowiedź leży w toskańskich winnicach i gajach oliwnych
Jak to się stało, że Włosi jedzą tak smacznie? Twórcy reklam uważają, że odpowiedź leży w toskańskich winnicach i gajach oliwnychFoto: jang vedder/Shutterstock

Posłuchaj na podcasty.polskieradio.pl >>>

Wszyscy kochają włoskie jedzenie. Ale jak to się stało, że Włosi jedzą tak smacznie? Twórcy reklam wmawiają nam, że odpowiedź leży w toskańskich winnicach i gajach oliwnych – wśród smaganych słońcem chłopów i mamme podających makaron pod pergolą.

Ta nostalgiczna wizja mało ma jednak do czynienia z prawdziwą historią włoskiej kuchni. Przez tysiąc lat bowiem to włoskie miasta były magnesem dla tego wszystkiego, co tworzy dobre jedzenie: składników, utalentowanych kucharzy, pieniędzy i władzy. Włoskie jedzenie to jedzenie miejskie, a opowiadać o jego historii to znaczy opowiadać historię Włochów jako mieszkańców miast.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 29.06.2025

Godz. emisji: 13.30

Czytaj także

"Gastronom zjednoczenia Włoch", czyli XIX-wieczna kuchnia Artusiego

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2017 15:00
- Pellegrino Artusi sam nie gotował, miał dwóch wiernych służących, z których pomocą doprowadzał kulinarne przepisy do perfekcji - o autorze legendarnej książki "Włoska sztuka dobrego gotowania", opowiadała jej tłumaczka Tessa Capponi-Borawska.
rozwiń zwiń