Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Kamila Kolanowska 24.05.2011

Makaron ze szparagami

Podstawą musi być dobry makaron.
Makaron ze szparagamifot. fht, Flickr

lista zakupów:

  • szpinakowe wstążki
  • pęczek szparagów
  • łyżka masła
  • cebula
  • czosnek
  • mleko
  • 10 dag sera pleśniowego
  • parmezan
  • gałka muszkatułowa
  • pieprz
  • pesto

Szpinakowe wstążki ugotować al dente. Szparagi obgotować krótko 3-4 min w lekko osolonej wodzie, pokroić na krótki kawałki (ok. 3 cm). Na patelni rozpuścić kopiastą łyżkę masła, zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać czosnek, wlać trochę mleka, skruszyć ok. 10 dag sera pleśniowego niebieskiego, rozpuścić podgrzewając na pyszny sos, dodać przyprawy najlepiej ulubione, ja dodaję gałkę muszkat., pieprz lubię pesto z bazylii więc dodaję.

Wkładamy na patelnię makaron, szparagi, lekko zamieszać.

Nakładać na talerze i ucztujemy, można posypać parmezanem lub innym np. tańszym serem Dziugasem też pyszny. Życzę smacznego.

Przepis nadesłała Lidia Kłosowska

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka