Logo Polskiego Radia
polskieradio.pl
Ewa Dryhusz 25.05.2011

Fricassee Argenteuil

Potrawa pochodzi z Francji, z regionu w pobliżu Paryża, słynącego z upraw szparagów.
SzparagiSzparagiFlickr

Lista zakupów:

  • 250g moczonej przez noc pszenicy (takiej jak na kutię; ew. można zastąpić kaszą pęczak lub inną dowolną gruboziarnistą kaszą)
  • 350g oczyszczonych szparagów
  • 50g masła
  • 1 duży por, pokrojony w talarki
  • pół małego kalafiora w różyczkach
  • 50g razowej mąki pszennej (ew. może być biała)
  • 150ml mleka
  • 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki (lub trybuli)
  • sok z połowy cytryny (do smaku)
  • 100g posiekanego szczawiu (można zastąpić lubczykiem, ale wtedy należy zwiększyć ilość soku z cytryny)
  • sól i pieprz do smaku

Namoczoną pszenicę zalać dużą ilością wody, zagotować i przykryć, gotować na małym ogniu ok. 50-60 minut, uzupełniając wodę w miarę potrzeby. Odcedzić. Szparagi związać w pęczek białym sznurkiem bawełnianym, włożyć do wrzątku i gotować 7-8 minut (do miękkości). Odcedzić, zachowując wodę z gotowania. Odciąć twarde, zdrewniałe końce, resztę pokroić w kawałki o długości 2-3 cm. Masło stopić w garnku o grubym dnie (by nie przypalało się), wrzucić por i kalafior, dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Posypać mąką i dusić dodatkowe 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Mleko wymieszać z 300 ml (trochę więcej niż 1 pełna szklanka) wywaru spod gotowania szparagów. Wlać do garnka i zagotować, wieszając, by nie powstawały grudki. Do mleka dodać ugotowaną pszenicę, nać pietruszki i sok z cytryny. Zagotować ponownie, gotować 2-3 minuty. Dodać szparagi i szczaw. Doprawić do smaku, gotować razem jeszcze 2-3 minuty i od razu podawać. Smacznego!


Przepis nadesłała Aleksandra z Chodzieży

Więcej na
Wybory Kulinarnego Bloga Roku to stworzenie interaktywnej platformy kulinarnej pod auspicjami marki Lurpak.
Akcja skierowana jest do blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia, gdzie każdy może zaistnieć, rywalizować i oczywiście dotrzeć ze swoimi przepisami do szerokiej grupy ludzi.
Podsumowaniem akcji będzie wydanie książki kucharskiej z przepisami najlepszych polskich blogów, a nagrodą dla zwycięzcy jest wyjazd do Kopenhagi, gdzie będzie mógł zjeść kolację w restauracji NOMA, która zdobyła tytuł najlepszej restauracji świata.
Serdecznie zapraszamy do głosowania na Kulinarnego Bloga Roku oraz wspólnego gotowania!
Skąd pomysł na AUDYCJĘ?
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy” – to cytat z dziewiętnastowiecznej „Fizjologii smaku” Anthelme Brillat-Savarina i my ku szczęściu ludzkości będziemy odkrywać nowe smaki i ich nieoczywiste połączenia. Ośmielimy wszystkich nieśmiałych i przekonamy niedowiarków, że gotowanie nie jest trudne i warto wykorzystać wszelkie okazje do kulinarnej kreacji. Zapraszam do słuchania, czytania, przesyłania własnych przepisów, ale przede wszystkim zapraszam do kuchni.

Katarzyna Pruchnicka