Roślinna kuchnia kresowa. Zupa migdałowa, barszcz mleczny i ziemniaki Kichyłki, kutyki, mandryki, cebulniki, bałabuchy, kryżawki - przysmaki kuchni kresowej dwudziestolecia międzywojennego znakomicie odnajdują się w dzisiejszym wegetariańskim menu. - Są świadectwem wielokulturowego dziedzictwa. Kuchnia kresowa jest wciąż żywa, przekazywana z pokolenia na pokolenie - mówił Paweł Ochman, autor książki "Roślinna kuchnia kresowa". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kulinaria
Tomek Czajkowski - magiczne składniki i nieoczywiste smaki Tomek Czajkowski od 10 lat prowadzi bloga "Magiczny Składnik". Chętnie sięga po kulinarne eksperymenty, zdarzyło mu się nawet kisić frytki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński szparagi jedzenie
Piotr Ciemny o dzikich ziołach: to nie snobizm, tylko powrót do korzeni - Zamiast na zakupy do sklepu, idź do lasu. Nie tylko wzbogacisz swoją dietę, ale też uwolnisz głowę - namawia Piotr Ciemny, bloger i autor książek "Dzikie zioła sezonowo" oraz "Chwasty od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA zdrowie dieta rośliny kulinaria Adam Smolarek
Jak gotować "łatwe rzeczy"? Agata Głowacka: w kuchni liczy się freestyle - Nie lubię gotować według przepisów, skrupulatnie odważać, mierzyć i porcjować. W kuchni cenię "radosny freestyle". Podstawową zasadą jest to, by było smacznie, bo gotuje się po to, by się najeść. Ważne są składniki dobrej jakości - mówiła kulinarna instagramerka Agata Głowacka. Zobacz więcej na temat: Czwórka Jakub Jamrozek kulinaria hobby
Poniedziałek zaczniemy rowerowo i kulinarnie Naszym gościem będzie Agata Głowacka, która podpowie jak gotować "łatwe rzeczy". Zajmiemy się też projektem młodych konstruktorów z Poznania, który ma szansę poprawić rowerową pracę kurierów. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria
Najlepsze chińskie śniadanie? "Je się na ulicy i w pidżamie" Chińskie jedzenie kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Ale kuchnia z tej części Azji ma nam dużo więcej do zaproponowania: pierożki wonton, bułeczki baozi oraz youtiao - śniadaniowy przysmak, który podbija internet. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria kuchnia chińska Kamil Jasieński
Peru - kraj, w którym wszystko smakuje naprawdę - W Peru wszystko jest prawdziwe. Każdy owoc, który jesz, ma tak intensywny smak, że myślisz sobie: o, to jest prawda. Cała prawda o pomarańczy, o papai, o awokado - mówi wokalistka Marita Alban Juarez. Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA jedzenie kulinaria śniadanie Peru Kamil Jasieński
"Roślinna sprawa". Jak sprawić, by kuchnia wege nie była nudna? - Kuchnia bezmięsna może być ciekawa i kolorowa, a przede wszystkim pyszna - przekonuje w Czwórce Dominika Targosz, autorka książki "Roślinna sprawa. Prosta i komfortowa kuchnia pełna warzyw". Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński dieta kulinaria
"Korea od kuchni". Smaki Azji to nie tylko kimchi i ryż - Dieta przeciętnego Koreańczyka wcale nie jest lekka: jest obfita w mięso, tłusta, ostra i zawiera dużą ilość cukru - mówiła Anita Raszka, autorka książki "Korea od kuchni". Zobacz więcej na temat: Czwórka korea Kamil Jasieński kulinaria
Grillowanie jako sztuka kulinarna O sposobie na grillowanie Victora Arguinzoniza, właściciela i szef kuchni restauracji Asador Etxebarri, w "Drodze przez mąkę" opowiedzą Małgorzata Minta i Joanna Mróz. Emisja dziś o godz. 11.00. Zobacz więcej na temat: grill Dwójka Łukasz Modelski kulinaria
Smak wakacji w Chorwacji w twoim domu Ten widok i smak znają turyści odwiedzających kraje śródziemnomorskie, zwłaszcza Chorwację. Małe, smażone rybki to jeden z lokalnych przysmaków. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria jedzenie dieta
Polska turystyka kulinarna. Czy schabowy może konkurować z pizzą i kimchi? - Polacy sami mówią o sobie, że nie są "patriotami kulinarnymi". Naszą kuchnię traktujemy jako coś oczywistego, a warto zwrócić uwagę, że są w niej produkty, które określić można jako prawdziwe "superfoods" - mówiła Katarzyna Madras, współautorka badań dotyczących znajomości polskich tradycji kulinarnych. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Piotr Firan hobby
Sodra, chrzanówka i babka majonezowa. Poznaj regionalne smaki Wielkanocy Kulinarne bogactwo wielkanocnych przepisów jest o wiele bardziej zróżnicowane, niż mogłoby się wydawać. Wszyscy jedzą jajka i zupy, ale czasem jest to barszcz, żur, czasem sodra albo chrzanówka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jedzenie kulinaria Wielkanoc Mateusz Kulik
Wielkanocny stół po włosku. Króluje jagnięcina i karczochy. Co z jajkami? We Włoszech wielkanocny stół bywa bardzo różny. Wszystko dlatego, że jest tam aż 20 kuchni regionalnych. Na pewno, w wielu prowincjach, skosztujemy jagnięciny i karczochów. Makaronu też nie zabraknie. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński Wielkanoc tradycja kulinaria Włochy
Polish dog. Czym różni się od zwykłego hot-doga? Polish dog to przekąska z grillowaną kiełbasą, zamiast parówki, w bułce, z obowiązkową cebulą i piklami. Do tego dodawane są też frytki i surówka colesław. Danie powstało w Stanach Zjednoczonych, w Cleveland. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria hobby Mateusz Kulik hot dog
Ropa vieja. Jak przygotować kubański przysmak we własnej kuchni? Ropa vieja to połączenie specjalnie przygotowywanego mięsa wołowego z ryżem i warzywnymi dodatkami. Potrawa ta pochodzi z Kuby. Czy ma szansę podbić polskie stoły? Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria Mateusz Kulik
Chińskie wzorce w naszej diecie. Sukces to holistyczne podejście Wokół nas pełno jest przeróżnych diet, każda reklamowana jako najzdrowsza na świecie. Iwona Zasuwa jest zwolenniczką holistycznego podejścia do naszego organizmu i silnie zindywidualizowanego sposobu żywienia. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński jedzenie dieta zdrowie zdrowie i dieta
Pieczenie - twój chleb powszedni Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z najpiękniejszych zapachów świata. Możesz go uzyskać bez wyrabiania ciasta, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia - przekonuje popularna skandynawska blogerka kulinarna Ina-Janine Johnsen w książce "Buła i przyjaciele". Zobacz więcej na temat: Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria chleb pieczenie chleba Mateusz Kulik