Jedziesz do Japonii? Wojciech Grabowski wyjaśnia, co najbardziej tam zaskakuje

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 11:09
Jak przygotować się do pierwszej podróży do Japonii? Odpowiedź zna Wojciech Grabowski, współautor książki "Poznaj Japonię". To obowiązkowa lektura dla osób, które interesują się Japonią i chcą dowiedzieć się więcej o jej kulturze, zwyczajach, kuchni, a także popkulturze. 
Wojciech Grabowski i Kamil Jasieński
Wojciech Grabowski i Kamil JasieńskiFoto: Piotr Podlewski/Polskie Radio

- Japonia była dokładnie taka, jak sobie ją wyobrażałem. Byliśmy bardzo dobrze przygotowani do naszego pierwszego wyjazdu. Dużo czytaliśmy, oglądamy też anime; sporo zachowań, czy jakichś rzeczy, które można w Japonii zauważyć, w anime też są przedstawione - opowiada w Czwórce Wojciech Grabowski, jeden z autorów książki "Poznaj Japonię". - Tę książkę napisaliśmy po to, żeby osobom, które pierwszy raz wyjeżdżają, trochę ten kraj przybliżyć - dodaje.

 

Posłuchaj audycji "Popołudniówa" z Wojciechem Grabowskim 


Japońskie zwyczaje

Jak zauważa gość "Popołudniówy" podczas pierwszej wizyty w Kraju Kwitnącej Wiśni należy pamiętać o niektórych zwyczajach, które mogą zaskoczyć nieprzygotowanych. - Pierwsza rzecz, o której powinniśmy myśleć, to czy nasze zachowanie będzie dla kogoś uciążliwe. Japończycy bardzo często myślą w ten sposób - zaznacza Grabowski. - Obserwujmy, co ludzie robią, jeśli to nie będą turyści, to zazwyczaj będą zachowywać się w sposób grzeczny - podkreśla.



- Z takich rzeczy, które mogą zaskoczyć, to do wielu miejsc nie wchodzi się w butach. Nie mówię tutaj o domach, ale są nawet hotele gdzie buty zostawia się przy recepcji - mówi gość Czwórki.

Według rozmówcy Kamila Jasieńskiego, Japonia to bardzo wdzięczny kierunek turystyczny, jednak nie jest aż tak przyjemny dla obcokrajowców, którzy chcieliby tam zostać na dłużej. - Japonia ma dużo ciemnych stron, ale one zazwyczaj się objawiają wtedy, kiedy tam mieszkasz i pracujesz. Jeśli chodzi o podejście do osób zza granicy to ono jest zupełnie inne jeśli jesteś turystą, a inne jeśli jesteś pracownikiem japońskiej firmy. Ja zawsze powtarzam, że Japonia jest super miejscem, żeby tam mieszkać, ale nie żeby pracować w japońskiej korporacji - tłumaczy autor "Poznaj Japonię".

 

Jedzenie w Japonii

- Wyjeżdżając do Japonii warto poćwiczyć sobie wcześniej jedzenie pałeczkami. To, co dostaniemy zależy też od tego, do jakiego lokalu pójdziemy. Nie jest wcale tak, że nóż i widelec zawsze będą na podorędziu - podkreśla Wojciech Grabowski. - Japońskie rameny zawsze wspominam bardzo miło, bo one też się kojarzą z różnymi miejscami, które odwiedziłem. To jest w Japonii bardzo fajne, że często konkretne danie jest połączone z jakimś wspomnieniem, miejscem czy osobami - dodaje.


Zobacz także:


Japonia to także raj dla wszystkich miłośników owoców morza. Niektóre egzotyczne dania są tam bardzo przystępne cenowo, szczególnie w porównaniu z warunkami w Polsce. Krab królewski, który w Polsce może kosztować nawet dwa tysiące złotych za kilogram, w Japonii podczas sezonu można go kupić nawet dziesięć razy taniej.

***

Tytuł audycji: Popołudniówa

Prowadzący: Kamil Jasieński

Gość: Wojciech Grabowski (współautor książki "Poznaj Japonię")

Data emisji: 21.10.2025

Godzina emisji: 15.19

kajz

Czytaj także

Spotkanie autorskie z Zofią Jurczak. Wokół książki: "Japonia. Kraj możliwości" [WIDEO]

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2025 10:00
- Najlepsze, co możesz powiedzieć komuś, kto po raz pierwszy wybiera się do Japonii, to: "Spodziewaj się niespodziewanego!" - uważa Zofia Jurczak, pisarka, kulturoznawczyni, z którą wybraliśmy się do Kraju Kwitnącej Wiśni.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Marcin Wojtasik o ramenie: to były początkowo chińskie kluski

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 17:17
Niech pierwszy rzuci pałeczkami, kto nie słyszał o ramenie. Jednak mało kto wie tyle o tym daniu, co Marcin Wojtasik, antropolog i socjolog zajmujący się kuchnia azjatycką. W Czwórce opowiedział o znaczeniu ramenu dla Japończyków, a także wyjaśnił, w jaki sposób osiągnąć ten niepowtarzalny smak.
rozwiń zwiń