Modna na dietę bezglutenową to nabijanie w butelkę?

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2015 14:22
Produkty zbożowe, poza znienawidzonym glutenem, dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych. Ich brak może zagrozić zdrowiu.
Audio
  • Hanna Solińska z Instytutu Żywności i Żywienia tłumaczy co może spowodować brak glutenu w organizmie (Czwórka/ Nawiedzeni)
Na Festiwal zapraszani są tylko ci, którzy pieką pieczywo na zakwasie. Bez polepszaczy i dodatków
Na Festiwal zapraszani są tylko ci, którzy pieką pieczywo na zakwasie. Bez polepszaczy i dodatkówFoto: Polskie Radio

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, które w dużej ilości znajdują się w ziarnach zbóż. Zdaniem części dietetyków jest on szkodliwy dla organizmu. Ale nawet sam twórca diety bezglutenowej nie jest o tym do końca przekonany.

- Wycofał się on ze swoich tez jakoby gluten zagrażał naszemu organizmowi - mówiła w Czwórce Hanna Solińska z Instytutu Żywności i Żywienia. Mimo to wiele osób unika produktów zbożowych, a dostarczają one magnezu, żelaza, witaminy z grupy B, cynku.

W audycji " Nawiedzeni" mówiliśmy też, jak działają kosmetyki wyprodukowane na bazie glutenu?

***

Tytuł audycji: Nawiedzeni

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 27.03.2015

Godzina emisji: 9.30

pkur

Czytaj także

Magnez - jak go brać i co nam daje?

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2015 17:23
Lekarze przekonują, że to jeden z najważniejszych mikroelementów. Braki magnezu w organizmie mocno nas osłabiają.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jak odchudzać się mądrze i zdrowo?

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2015 13:55
Jak się nie odchudzać? Czego unikać podczas diety, by była ona także zdrowa? O tym w samo południe w poniedziałek.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa! A bezglutenowa?

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2015 14:00
Obalamy jeden z największych mitów związanych z odchudzaniem. Naukowcy udowodnili, że zdrowa dieta nie ma nic wspólnego z grupą krwi.
rozwiń zwiń