Street food - to nie tylko burgery i frytki

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2016 11:56
- W Europie Zachodniej i USA food trucki są pełnoprawnym elementem sceny gastronomicznej. W Polsce wciąż jest to traktowane jako ciekawostka - mówi Michał Skoczek czyli Żorż Ponimirski, autor bloga Street Food Polska.
Audio
  • Michałem Skoczkiem czyli Żorż Ponimirski opowiada o food truckowej ofercie Polski (Tędy po Trendy/Czwórka)
Uliczne jedzenie na azjatyckich ulicach to codzienność, przebojem podbiło też USA i kraje Europy Zachodniej, a jak jest w Polsce?
Uliczne jedzenie na azjatyckich ulicach to codzienność, przebojem podbiło też USA i kraje Europy Zachodniej, a jak jest w Polsce?Foto: Pixabay.com/Public domain

- W Polsce street food to nowe podejście do kuchni - mówi gość Czwórki. - Gdy zakładałem swojego bloga, działały może 2-3 food trucki - dziś działa ich ponad 400. Street food jest coraz bardziej popularny - wyjaśnia.

Michał Skoczek jedząc na mieście szuka nowych smaków. Zauważa, że w food truckach kończy się era dominacji burgerów i frytek, a coraz popularniejsze stają się kuchnia wietnamska, tajska, tex-mex, pojawiają się smaki żydowskie czy arabskie. Nie można też narzekać na brak dań charakterystycznych dla Polski.

Żorż Ponimirski zdradza, jakiego jedzenia jemu brakuje w ulicznej ofercie, które z polskich miast ma najbogatszy streetfoodowy rynek i czemu gusta Polaków są nieprzewidywalne.

***

Tytuł audycji: "Tędy po trendy"

Prowadzą: Aleksandra JasińskaKamil Jasieński

Gość: Michał Skoczek czyli Żorż Ponimirski (autor bloga Street Food Polska)

Data emisji: 10.07.2016

Godzina emisji: 9.10

pj/mc

Czytaj także

"Wyrwane z kontekstu". Joanna Pachla pisze o tym, jak fajnie żyć

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2016 15:00
- Największym zainteresowaniem cieszą się tematy damsko-męskie. To pokazuje, że wszyscy chcą wiedzieć, jak poukładać sobie życie - przekonuje Joanna Pachla, uhonorowana tytułem Twórcy Roku 2015 za blog "Wyrwane z kontekstu".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Piękno na talerzu. Jak zrobić małe, słodkie dzieła sztuki

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2016 17:00
Ciasta, torty - to wszystko znajdziemy na kulinarnym blogu Teresy Łabzy. Autorka z wykształcenia jest malarką, dlatego dla niej obok smaku liczy się również forma wypieków.
rozwiń zwiń