Sabrina Ghayour: Bliski Wschód smakuje prosto i skromnie

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2017 15:09
- Sirocco to wiatr na Saharze, który oddaje mój styl gotowania. Używam wschodnich składników, ale w zachodnim stylu. Nie lubię jednak określenia "kuchnia fusion", bo uważam, że jest ono nieprecyzyjne - twierdzi Sabrina Ghayour, autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu".
Audio
  • Sabrina Ghayour o specjałach kuchni Bliskiego Wschodu i europejskiej tradycji, która można doprawić "na ostro" (Tędy po trendy/Czwórka)
Sabrina Ghayour regularnie występuje w programach telewizyjnych, takich jak BBC Good Food Show czy Taste London., pisze książki i popularyzuje kuchnię Bliskiego Wschodu
Sabrina Ghayour regularnie występuje w programach telewizyjnych, takich jak BBC Good Food Show czy Taste London., pisze książki i popularyzuje kuchnię Bliskiego WschoduFoto: Czwórka

Sabrina Ghayour W kuchni najlepiej czuję się sama. Wtedy jestem najbardziej kreatywna. I cieszę się, że moja  mama i babcia nie gotowały. Dzięki temu nie odczuwam żadnej presji

Gość Czwórki jest obecnie jedną z najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej. - Moje przepisy to po prostu domowe perskie gotowanie. Ryż, smażony kurczak i jedna sałatka na całą lokalną kulturę. W kuchni stawiamy na prostotę i jest to pewnie bliższe sercom Polaków niż wam się to wydaje - mówi Sabrina Ghayour.

Pierwszym kulinarnym doświadczeniem autorki książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu" były muffinki z proszku, które przygotowała razem z mamą. - Myślę, że to istotne, żeby dzieci miały takie wspomnienia. Sam fakt, że robiło się coś razem z rodzicami w kuchni jest ważniejszy od tego, jak smakowała dana potrawa - przekonuje Ghayour i tłumaczy, dlaczego złości się, kiedy ktoś mówi, że nie umie gotować. 

Sabrina Ghayour W gotowaniu nie chodzi o to, by dyktować komuś, co ma robić. Radość nie płynie z tego, że ma się związane ręce. Tylko z tego, że można eksperymentować

W audycji podpowiadamy też, jak przyrządzić specjały kuchni bliskowschodniej, tłumaczymy dlaczego w kuchni też można "mieć lenia" i czy można zrobić bigos po persku.

***

Tytuł audycji: Tędy po trendy

Prowadzą: Aleksandra Jasińska, Mateusz Kulik

Gość: Sabrina Ghayour (autorka książki "Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu"), Olga Siara (tłumaczka)

Data emisji: 9.04.2017

Godzina emisji: 9.15

kul/pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kulinarne trendy, czyli moda dookoła stołu

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 11:20
Kiedyś Polacy zachwycali się kuchnią fusion i sushi. - Kulinarne trendy określają świadomość społeczeństw wysokorozwiniętych - uważa Agnieszką Wojtowicz-Jach
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sebastian Kulis roślinami opowiada o życiu

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2017 15:20
- Każdy szuka w życiu swojej drogi, filozofii. Ja ją znalazłem w ogrodzie wśród roślin. Pod kątem roślin rozpatruję różne rzeczy, one też pozwalają mi zrozumieć niektóre ludzkie sprawy - opowiada Sebastian Kulis, autor bloga "Roślinne porady". 
rozwiń zwiń