Kulinarne trendy, czyli moda dookoła stołu

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2014 11:20
Kiedyś Polacy zachwycali się kuchnią fusion i sushi. - Kulinarne trendy określają świadomość społeczeństw wysokorozwiniętych - uważa Agnieszką Wojtowicz-Jach
Audio
  • Bezmięsna, bezglutenowa a może młody jęczmień - która dieta jest na topie w tym sezonie? (Czwórka/Tędy po trendy)
Kulinarne trendy mają wiele wspólnego z tymi w modzie. W tej chwili je się koszernie, ale nikt nie wie, co przyniesie następny sezon
Kulinarne trendy mają wiele wspólnego z tymi w modzie. W tej chwili je się koszernie, ale nikt nie wie, co przyniesie następny sezonFoto: Glow Images/East News

- Moda na kuchnię koszerną przyszła do Europy z Nowego Jorku - mówi gość Czwórki. - Propagatorami takiego stylu żywienia są też światowe gwiazdy, takie jak Madonna i Bono, lider U2.

Kuchnia koszerna to synonim czystości, świeżości i zdrowia, a jedną z jej naczelnych zasad jest przestrzeganie podstawowych zasad koszerności – używania produktów z dozwolonych zwierząt, nie łączenia mleka i mięsa oraz zakazu spożywania krwi.

Kolejna moda lansowana ostatnio przez media to dieta bezglutenowa. Nie mniej popularna jest także ta związana z grupami krwi oraz dieta polegająca na jedzeniu młodego jęczmienia. - Trendy w żywieniu pomagają nam odnaleźć w życiu ścieżkę, po której łatwiej nam się kroczy - tłumaczy dziennikarka i promotorka polskiej kuchni. - Dziś dieta jest jak nowy model smartfona. To moda, której się ulega.

***

Tytuł audycji: Tędy po trendy

Prowadzili: Aleksandra Jasińska i Kamil Jasieński

Gość: dziennikarka kulinarna Agnieszką Wojtowicz-Jach

Data emisji: 13.12.2014

Godzina emisji: 10.00

(kul/asz)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zwiedzanie Warszawy – daj zaskoczyć się przewodnikowi!

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2014 13:30
Zamiast w luksusowym kurorcie spędź wakacje w kawalerce na Woli. Będziesz lepić pierogi i spojrzysz na Warszawę oczami przewodników z Station Warsaw.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karolina i Maciej Szaciłło pokochali smaki kuchni regionalnej

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2014 11:45
"Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków" to najnowsza książka Karoliny i Macieja Szaciłło. Obalają w niej kilka mitów o kuchni regionalnej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska moda? Koniec z taftą, czas na sztukę

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2014 13:20
W czasach blogów, poradników wydawałoby się, że każdy powinien mieć swój styl. - Moda to sztuka wyboru - mówi Anna Pięta. I dodaje, że Polacy radzą sobie coraz lepiej, także dzięki projektantom.
rozwiń zwiń