Termodynamika w słoikach, czyli skąd się bierze dżem

Ostatnia aktualizacja: 29.06.2016 14:50
Maliny, truskawki, czereśnie, wiśnie - to one nadają latu niepowtarzalny smak. My zaś sprawdzamy, jak prawa fizyki pomogą nam zachować go na dłużej.
Audio
  • Fizyka w kuchni - jak się robi weki? (Nawiedzeni/Czwórka)
W audycji Nawiedzeni sprawdzamy m.in. to jak wygląda fizyka od kuchni. Tym razem zaglądamy do domowych przetworów
W audycji "Nawiedzeni" sprawdzamy m.in. to jak wygląda fizyka od kuchni. Tym razem zaglądamy do domowych przetworówFoto: Pixabay/Ymon/dom. publiczna

- Termodynamika związana z objętością, ogrzewaniem i ciśnieniem ciał w zamkniętej objetości, pozwala nam zamknąć owoce sezonowe w słoikach - opowiada Arkadiusz Buler, student fizyki UW i zdradza, co dzieje się z ogórkami w procesie kiszenia. W audycji sprawdzamy też, dlaczego niektóre weki tak trudno otworzyć i jaki jest sens pukania pokrywką słoika w blat stołu.

*** 

Tytuł audycji: "Nawiedzeni"

Prowadzący: Patryk Kuniszewicz

Przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 29.06.2016

Godzina emisji: 11.40

kul/pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chemia w kuchni. Czy olej może się zapalić?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 14:40
Podczas smażenia, gdy ustawimy zbyt wysoką temperaturę, olej zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach. Czy w ten sposób możemy doprowadzić do pożaru?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Naukowe rekordy. Kiedy spali się świat?

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 16:15
Między 35,8 a 37,3 st. C - w tej temperaturze organizm człowieka funkcjonuje optymalnie. A jak wygląda to w przypadku naszej planety?
rozwiń zwiń