X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Chemia w kuchni. Czy olej może się zapalić?

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 14:40
Podczas smażenia, gdy ustawimy zbyt wysoką temperaturę, olej zaczyna dymić i wydzielać nieprzyjemny zapach. Czy w ten sposób możemy doprowadzić do pożaru?
Audio
  • Czy smażenie może grozić pożarem? (Nawiedzeni/Czwórka)
W kuchni zachodzi mnóstwo zjawisk chemicznych i fizycznych, z których rzadko zdajemy sobie sprawę
W kuchni zachodzi mnóstwo zjawisk chemicznych i fizycznych, z których rzadko zdajemy sobie sprawęFoto: Glow Images/East News

- Generalnie rzeczy płoną z kilku powodów. Po pierwsze muszą mieć dostęp do tlenu, bo spalanie to wiązanie się cząstek chemicznych z tlenem. Po drugie muszą mieć odpowiednią energię, żeby mogły się samoczynnie rozpadać i wiązać z tym tlenem - wyjaśnia ekspert Łukasz Badowski.

Tyle o procesie zapłonu mówi chemia, ale są jeszcze prawa fizyki. - Rzeczy muszą być tak wymieszane, żeby tlen dotarł do cząsteczek. Jeżeli są w stanie stałym, tlen nie jest w stanie tam wniknąć, najwyżej na powierzchni może się coś dziać - wyjaśnia Badowski.

Znawca nauki wyjaśnia, czy np. podczas smażenia pączków może dojść do zapłonu. Opowiada też o tym, jak dobrać olej, by smażenie było bezpieczne.

***

Przygotowała: Justyna Majchrzak

Data emisji: 15.01.2016

Godzina emisji: 11.00

Materiał wyemitowano w audycji "Nawiedzeni".

mg/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy myśląc, spalamy kalorie i... chudniemy?

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2015 15:10
Mózg - jak jak każdy organ naszego ciała - żeby działać, musi wykorzystywać energię. Czy zatem jeśli będziemy intensywnie myśleć, mamy szansę na to, żeby schudnąć?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kazimierz Funk - pan od witamin

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2016 14:50
Polski naukowiec Kazimierz Funk jako pierwszy wyodrębnił witaminę B1. On też stworzył termin witamina, bez którego trudno wyobrazić sobie dzisiejszą dietę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Fenix - droga do czarującej fizyki

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2016 08:53
Warszawski Klub Naukowy Fenix ma już na swoim koncie złote medale z Turnieju Młodych Fizyków. Dziś swoją pasją do nauki klubowicze chcą zarazić jeszcze młodszych.
rozwiń zwiń