Robimy chłodnik - najlepszą zupę na upał

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2013 08:30
Na Bałkanach tarator, w Hiszpanii gazpacho, u nas chłodnik litewski. Zupy podawane na zimno to najlepsze danie na gorące dni.
Audio
  • Jak zrobić chłodnik z chili i fetą? (Poranek OnLine/Czwórka)
Chłodnik w zależności od kuchni może być z botwinką, pomidorami albo ogórkami
Chłodnik w zależności od kuchni może być z botwinką, pomidorami albo ogórkamiFoto: Glow Images/East News

Ten nasz polski, z buraków i botwinki, wywodzi się z kuchni litewskiej. Jest smaczny, zdrowy i trudno go zepsuć. My proponujemy Wam jednak pewną innowację - a mianowicie chłodnik z fetą i chili.

 - 100 gramów sera typu feta, jedna papryczka chili, duże opakowanie naturalnego jogurtu, dwie łyżki soku z limonki, trochę świeżej pietruszki, koperku i kolendry oraz płatki migdałów. To niezbędne produkty do przyrządzenia naszej zupy - wymienia nasz tester, Błażej Prośniewski.

I zapewnia, że samo przygotowanie jest banalnie proste, a efekt co najmniej zadowalający: - Dużo zieleniny, więc samo zdrowie. Smak jest lekko pikantny, więc zupa nie jest mdła. Chrupią migdały. Cóż więcej dodać - gorąco polecam!

Oto
Oto nasz chłodnik - z fetą, chili i migdałami. Smacznego!

 

kul

Czytaj także

To nie zupa jest niesmaczna, tylko kolor talerza nieodpowiedni

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2013 18:10
Gorąca czekolada nie smakuje tak dobrze jak zazwyczaj? Spróbuj wypić ją z pomarańczowego kubka. Różnicę poczujesz od razu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grilluj bez dymu

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2013 15:40
W tym roku pogoda postanowiła zagrać na nosie tym, którzy chcieli długi majowy weekend spędzić w plenerze. Deszcz, wiatr, gdzieniegdzie grad i ziąb skutecznie zniechęciły do wypoczynku na zielonej trawce. Ale nie do grillowania czyli ulubionej rozrywki statystycznego Polaka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Prowansja: aïoli najlepiej smakuje w Nicei

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2013 16:50
Mówią, że to "czosnkowy majonez", co jednak nie oddaje w pełni smaku aïoli. Jak zrobić ten francuski sos, radzi Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń