Dżem dobry - dżem marchewkowy

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2013 11:00
W wakacyjnym cyklu kulinarnym nasz reporter testuje Wasze przepisy. Tym razem przyszła pora na dżem marchewkowy.
Audio
  • Jak zrobić dżem marchewkowy? (Poranek OnLine/Czwórka)
Dżem marchewkowy to prawdziwy przysmak Toskanii
Dżem marchewkowy to prawdziwy przysmak Toskanii Foto: Glow Images/East News

Według ustaleń Unii Europejskiej marchewka jest owocem, więc nasz dżem będzie jak najbardziej klasyczny, bo owocowy. Choć sposób przyrządzania wskazywałby na to, że robimy powidła.

Zanim przystąpimy do dzieła musimy przygotować kilogram marchewek, 600 gramów cukru, cytrynę i pomarańczę.

- Marchewki myjemy, obieramy i kroimy - opowiada Błażej Prośniewski. - Następnie gotujemy je w dwóch szklankach wody, mniej więcej 45 minut.
Gdy marchewki będą już miękkie, odcedzamy je i miksujemy. Dodajemy cukier, mieszamy i całość ponownie gotujemy, około 30 minut. Na koniec do jeszcze ciepłego dżemu dodajemy sok z cytryny i pół pomarańczy.

Dżem marchewkowy to przysmak kuchni toskańskiej polecany szczególnie tym, którzy lubią lekko kwaskowate smaki.

kul

Czytaj także

Kurt Scheller: risotto to kulinarne dzieło sztuki

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2013 09:00
Na fali popularności kulinarnych talent-show coraz więcej Polaków deklaruje, że zna się na gotowaniu. Czy rzeczywiście wzrosła nasza kulinarna świadomość i czy mamy zadatki na dobrych kucharzy jest - opowiada Kurt Scheller, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Owsianka doda ci skrzydeł

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2013 11:30
Poprawia pamięć, polepsza koncentrację, przyspiesza przyswajanie wiedzy, daje energię na cały dzień i pysznie smakuje. U nas owsianka w dwóch wersjach: słodkiej i słonej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Talerze to teraz nośniki

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2013 14:03
Na smak potraw wpływają produkty, przyprawy, sposób gotowania. Nie bez znaczenia jest tu "ręka" szefa kuchni i jak się okazuje talerz, nośnik, na którym danie będzie podane.
rozwiń zwiń