Drugie śniadanie na miarę naszych potrzeb

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2013 07:30
Śniadanie to podstawa udanego dnia. Jak przyrządzić je na miarę naszych potrzeb?
Audio
  • Przepisy na falafele i tortillę a' la sandwich (Poranek OnLine/Czwórka)
Tortilla a la sandwich to dobry pomysł na urozmaicenie śniadaniowego menu nie tylko ucznia, ale też osób pracujących
Tortilla a' la sandwich to dobry pomysł na urozmaicenie śniadaniowego menu nie tylko ucznia, ale też osób pracującychFoto: Glow Images/East News

Wbrew pozorom drugie śniadanie daje niesamowite pole do popisu i nie musi ograniczać się wyłącznie do kanapek. My proponujemy falafele oraz tortillę a' la sandwich.

- Do falafeli potrzebujemy puszkę ciecierzycy, małą cebulę, natkę pietruszki, czosnek, łyżeczkę sody, sól, pieprz i kolendrę - wymienia Błażej Prośniewski. - Ciecierzycę, cebulę i czosnek miksujemy na jednolitą masę, dodajemy resztę składników i przyprawiamy do smaku. Formujemy kulki i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do tego można zrobić sos z gęstego jogurtu, który sprawi, że nasze drugie śniadanie nie będzie mdłe ani nudne.

Głównym składnikiem "wariacji na temat kanapek" będzie tortilla: - Przydadzą się także: kremowy twarożek, sałata, pomidor, ogórek oraz wędlina z drobiu - kontynuuje kulinarny ekspert Czwórki. - Tortille podgrzewamy na suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. Na jej powierzchni rozprowadzamy twarożek, układamy plastry wędliny oraz pokrojone warzywa, całość zawijamy, kroimy na mniej więcej 4-centymetrowe kawałki i gotowe!

Drugie śniadanie to dobre rozwiązanie nie tylko dla uczniów, ale również tych, którzy już pracują. Warto o nim pamiętać, zwłaszcza, że na początku dnia nasz organizm potrzebuje dużej dawki energii. Jeśli jej nie dostanie będziemy zdekoncentrowani i mniej wydajni, a towarzyszący nam głód spowoduje, że w porze lunchu zjemy zbyt dużo, obciążymy nasz żołądek i już do wieczora będziemy mieć złe samopoczucie.

kul

Czytaj także

Owsianka doda ci skrzydeł

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2013 11:30
Poprawia pamięć, polepsza koncentrację, przyspiesza przyswajanie wiedzy, daje energię na cały dzień i pysznie smakuje. U nas owsianka w dwóch wersjach: słodkiej i słonej.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Pasta kanapkowa - na dobry początek dnia!

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2013 07:45
Przez całe wakacje nasz ekspert kulinarny Błażej Prośniewski testuje Wasze przepisy. Tym razem sprawdził jak po mistrzowsku przyrządzić pastę kanapkową.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Hummus najlepszym sposobem na rozpoczęcie wizyty w Izraelu

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 16:30
Ostatnio robi furorę, nie tylko wśród wegetarian i wegan. Hummus podobno pochodzi z Libanu, ale jest także popularną potrawą w kuchniach: arabskiej, kaukaskiej i żydowskiej.
rozwiń zwiń