Hummus najlepszym sposobem na rozpoczęcie wizyty w Izraelu

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 16:30
Ostatnio robi furorę, nie tylko wśród wegetarian i wegan. Hummus podobno pochodzi z Libanu, ale jest także popularną potrawą w kuchniach: arabskiej, kaukaskiej i żydowskiej.
Audio
Izrael
IzraelFoto: Glow Images/East News

- Hummus wymyślono w XI wieku, za czasów wypraw krzyżowych - mówi Maryla Musidłowska, dziennikarka kulinarna. - Można go przygotować w domowych warunkach, z pasty z ciecierzycy, sezamu, soku z cytryny, soli i czosnku. Hummus serwowany jest w wielu wariantach, najczęściej jako zimna przekąska, na przykład z chlebem pita.

Oprócz tego, że humus dobrze smakuje, jest także jednym z elementów kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem. Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Jak dotąd jednak żadna z libańskich prób zastrzeżenia prawa korzystania z słowa "hummus" nie powiodła się.

Odwiedź z Czwórką najpiękniejsze miejsca na ziemi > > >

- Hummus to jest jeden z 10 najlepszych sposobów na rozpoczęcie wizyty w Izraelu - uważa Anna Zohar-Żak z Izraelskiego Centrum Turystyki. - Ale smaków tego niezwykłego miejsca jest znacznie więcej. To wszystko Izrael zawdzięcza zróżnicowaniu etnicznemu, które stanowi o jego wyjątkowości.

Ale żeby się o tym przekonać najlepiej, warto osobiście wybrać się do Tel Awiwu.

Hummus

puszka cieciorki około 400g

sok z jednej dużej cytryny

3 łyżki stołowe Tahini (możemy kupić gotową lub zmiksować sezam z oliwą na gładką jasną pastę)

1 duży ząbek czosnku

1-2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli
przyprawy - słodka papryka, kolendra

2-3 łyżki stołowe wody - do ewentualnego rozrzedzenia

Odsączamy i płuczemy ciecierzycę. Miksujemy dodając tahinę, sok z cytryny i dokładnie rozgnieciony czosnek. Solimy. Jeśli masa będzie za sucha, należy dodać trochę przegotowanej wody. Gotową pastę polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami.

kul

Hummus
Hummus
Czytaj także

Meksyk w Meksyku i pyszne guacamole

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2013 17:40
W Stanach Zjednoczonych sprzedaje się więcej meksykańskiej salsy niż ketchupu, w Polsce też smaki Meksyku cieszą się dużym powodzeniem, ale tylko u nas Agnieszka Kręglicka radzi jak zrobić perfekcyjne guacamole.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Musaka na Cykladach

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2013 18:10
- Moje dzieci pytają się gdzie jedziemy na wakacje? Mówię, że do Grecji. "Znowu do Grecji?" narzekają. Jak będziecie znać wszystkie greckie wyspy to wtedy pojedziemy gdzieś indziej – obiecuje Teo Vafidis.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Najpiękniejsze dworce kolejowe także znajdują się w Polsce

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2013 12:45
Z założenia powinny być wizytówką miast, jednak w ostatnich latach przeważnie odstraszały. Postanowiliśmy sprawdzić gdzie w Polsce znajdują się najpiękniejsze dworce kolejowe.
rozwiń zwiń