X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jak mądrze kupować żywność?

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2013 14:33
- Najlepiej nie iść na zakupy będąc głodnym. Przed wyjściem warto sprawdzić, czego nam brakuje, by nie kupować kolejnych słoiczków z jedzeniem - apelują eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.
Audio
  • Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe, by żyć zdrowo? - materiał Eweliny Grygiel (Czwórka/Poranek OnLine)
Jak mądrze kupować żywność?
Foto: Glow Images/East News

Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe na właściwie, czyli zdrowe? Podejście do odżywiania warto zaplanować już na etapie robienia zakupów. To, co wkładamy do naszych koszyków, później ląduje bowiem w naszych lodówkach, a ostatecznie - w żołądkach.

- Ważne, by podczas zakupów kierować się zdrowym rozsądkiem - przekonuje dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. - Najlepiej zrobić listę zakupów, sprawdzając uprzednio, czego nam brakuje. Nie należy iść na zakupy głodnym, bo wówczas kupujemy dużo więcej, niż kupilibyśmy normalnie.

Lista zakupów także powinna być właściwie przygotowana. Zamiast gazowanych napojów dobrze jest wiec wpisać wodę, a zamiast batoników - owoce.

- Powinniśmy także czytać napisy na opakowaniach, by dowiedzieć się, co dany produkt zawiera - tłumaczy dr Jarosz. - Data przydatności do spożycia i wartości odżywcze to podstawowe informacje, które powinniśmy poznać przed zakupem.

Ważne jest także to, jak produkty są w klepach przechowywane. - Na przykład woda nie powinna znajdowac się w zgrzewkach, stać w bardzo naświetlonym, ciepłym miejscu - mówi dr Jarosz. - A mrożnki, które chcemy kupić, nie powinny być "zbite", bo wówczas wiemy, że nie raz były rozmrażane i zamrażane ponownie.

(kd)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Niebezpieczna przyjemność jedzenia słodyczy

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2013 13:40
- Wszyscy rodzimy się z upodobaniem do smaku słodkiego. Noworodki potrafią rozróżnić intensywność tego smaku – mówi Dr inż. Ewa Lange z SGGW.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie karm swojego dziecka byle czym!

Ostatnia aktualizacja: 02.10.2013 11:00
60 procent polskich uczniów nie je śniadania przed wyjściem do szkoły. Część z nich nie zabiera ze sobą kanapek i między lekcjami korzysta tylko z tego, co oferują szkolne sklepiki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Burgery - smaczna odsłona jedzenia "na mieście"

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2013 17:56
W Warszawie, ale także i w innych polskich miastach, burgerownie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Wieszczą kres kebaba i zapiekanek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Filmy o kulinariach zmuszają do myślenia

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2013 06:00
- Jedzenie to jest ogromna moc sprawcza, z której bardzo często nie zdajemy sobie sprawy - mówi Lucyna Zembowicz z Kuchnia + Food Film Fest. - Nasz codzienny wybór kulinarny wpływa na losy świata.
rozwiń zwiń