X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ryby i owoce morza to podstawa zdrowej diety

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2014 18:25
Na zmianę diety i przyzwyczajeń żywieniowych nigdy nie jest za późno. - Warto postawić na ryby. Tym bardziej, że na ich przygotowanie jest wiele sposobów, z których rzadko korzystamy - zachęca Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz Kulinarny.
Audio
  • Postawienie w diecie głównego akcentu na ryby bardzo szybko przyniesie doskonałe efekty dla naszego zdrowia (Czwórka/Bed and Breakfest)
Ryby i owoce morza to podstawa zdrowej diety
Foto: Glow Images/East News

Śledź jest w Polsce bardzo popularny, ale z pomysłami na jego wykorzystanie bywa różnie. Do spożywania tej ryby zachęcał w  "Bed and Breakfest" znany kucharz i dziennikarz Grzegorz Łapanowski.

- Śledź to ryba tania, kosztuje ok. 10 zł za kilogram. Łatwo z niej wyjąć ości, więc możemy szybko i bezproblemowo przygotować ją w panierowanej postaci - tłumaczy ekspert. - Z kolei obrany ze skóry i ości filet może być doskonałym dodatkiem do różnych sałatek. Możemy też świeżego śledzia spożywać na surowo. W Niemczech ta ryba jest prawdziwym przysmakiem.
PRZECZYTAJ TEŻ: Świeże ryby w walce z jesienną depresją

Ryby są niezwykle popularne w Azji, gdzie podawane są przede wszystkim na surowo. W Polsce triumfy święci ostatnio sushi, które przebojem podbiło już miliony podniebień.

Grzegorz
Grzegorz Łapanowski/fot. Aurelia Chmiel

Wielkimi smakoszami owoców morza okazują się być Amerykanie, którzy wymyślili niedawno nowy pomysł na przygotowanie ostryg.

- W okolicach Nowego Orleanu są jedne z największych hodowli w Stanach Zjednoczonych. Tam produkuje się ok. 60 proc. ostryg, które ogółem spożywa się w Ameryce. Dzięki temu, że mają one tam dostęp do słodkiej wody, rosną olbrzymie i w dodatku mają lekko słodki smak, ponieważ woda z rzek miesza się z wodą z Zatoki Meksykańskiej. Amerykanie smażą je w głębokim oleju, panierują, wrzucają jako farsz do kanapek. Często też grillują i zapiekają, a co naprawdę mnie zaskoczyło, to wszystko świetnie smakuje! - zapewnia Łapanowski.
Nie pozostaje nam zatem nic więcej, jak życzyć smacznego.
(ac/kd)

Komentarze1
aby dodać komentarz
szeleszczyciel2014-05-05 16:41 Zgłoś
No tak, ale w tym morzu już jest tyle rtęci i innych trucizn, że trzeba uważać z tym.

Czytaj także

Mężczyźni kochają burgery. A co ze zdrowiem?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2014 19:00
Jest mecz, jest impreza - cieszą się panowie. I zasiadają do stołu zastawionego chipsami, piwem oraz pizzą. Jeden wieczór spędzony w męskim gronie może mieć wartość nawet 4000 kalorii. A co ze zdrowym odżywianiem?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Suplementy diety nie są nam potrzebne

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2014 12:00
Badania wykazują, że co piąty Polak zażywa lub zażywał dodatki do diety. Po suplementy sięgamy by uzupełnić braki niektórych składników w naszym jadłospisie i wzmocnić odporność organizmu. Jak przekonują eksperci zupełnie niepotrzebnie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dbasz o linię? Nie pij soków owocowych!

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2014 19:00
Wiosna to pora roku, w której rośnie nasz apetyt na wszystko co świeże i zdrowe. Dojrzewające w słońcu owoce i pyszne soki - smakują wyśmienicie, ale czy aby na pewno są zdrowe?
rozwiń zwiń