Większym widelcem zjesz mniej

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2011 14:27
Rozmiar ma znaczenie. Amerykańscy naukowcy dowodzą, że na to ile posiłku zjemy, ma wpływ wielkość kęsów.
Audio
Większym widelcem zjesz mniej
Foto: Flickr, Avid Hills, lic. CC

Badania w jednej z popularnych włoskich restauracji przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Utah. Arul Mishra, Himanshu Mishra i Tamara M. Masters wykorzystali widelce w dwóch rozmiarach. - Sprawdzali wielkość zjadanych przez klientów kęsów. Okazało się, że osoby jedzące większymi widelcami zjadały mniej od tych z małymi sztućcami – mówi reporterka Czwórki, Ola Jasińska.

Dlaczego tak się dzieje? Jak wyjaśnia dr Paweł Boguszewski z Instytutu Biologii Doświadczalnej PAN, wiąże się to ze skomplikowanym mechanizmem samokontroli pobierania pokarmu.

- Nasz mózg określa, czy jesteśmy głodni na podstawie poziomu glukozy we krwi. Sama czynność jedzenia również jest informacją dla mózgu. Mózg odczytuje, że właśnie jemy i zaczyna kontrolować, czy nie zjemy za dużo – mówi dr Boguszewski.

W odczytywaniu sytości ważna jest kontrola wizualna. Ekspert dodaje, że jeśli jemy bardzo szybko, nie zdążymy odebrać sygnałów z żołądka. - Mechanizm wizualnej kontroli potrafi nas wtedy zatrzymać przed totalnym obżarstwem. To, że widzimy duże zjadane przez nas kęsy, może mówić mózgowi "już dużo zjadłeś, uważaj nie przejedz się, zostaw resztę porcji".

Więcej o eksperymencie dowiedzieć się można słuchając całej audycji.

pg

Czytaj także

Czy wiesz, że wyrzucasz 180 kg jedzenia rocznie?

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2011 09:07
Na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności – wynika z raportu ONZ. To jedna trzecia rocznej światowej produkcji!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Surowy szpinak i owczy ser poprawią humor

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2011 10:00
Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety - ustaliła międzynarodowa grupa naukowców. Co jeść, aby widzieć świat przez różowe okulary?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Bar mleczny kontra fastfood

Ostatnia aktualizacja: 30.09.2011 11:25
Czy jadamy jeszcze w barach mlecznych? Może wybieramy restauracje lub bary szybkiej obsługi? W Czwórce rozmawiamy o tym, gdzie się stołujemy i jakie są nasze żywieniowe zwyczaje.
rozwiń zwiń