Żywe kultury bakterii. "Specjaliści od dobrej roboty"

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2016 16:30
Najpierw przetrzymywane są w stanie hibernacji, po dodaniu do mleka zaczynają żyć i stają się mikroskopijnymi obrońcami organizmu. Czym tak naprawdę są żywe kultury bakterii?
Audio
  • Żywe kultury bakterii - dlaczego nasz organizm ich potrzebuje? (Stacja Nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay/Romi/dom. publiczna

- Bakterie fermentacji mlekowej mogą być bardzo różne i należą do różnych szczepów. Dzięki temu możemy otrzymać produktu o różnym smaku, zapachu konsystencji - mówi Ewa Gayny, Dyrektor Relacji Zewnętrznych Danone Polska.

Na bazie tych bakterii powstają jogurty, maślanki, kefiry, a także kwaśna śmietana. Jak się okazuje, te grupy produktów mają podobne działanie, ale różny rodowód geograficzny. Jedne z natury są południowcami, inne wolą umiarkowany klimat…

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Maciej Oswald

Data emisji: 6.10.2016

Godzina emisji: 12.40

kul/bch

Czytaj także

Cukier. Czy można bez niego żyć?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 15:34
Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie uszkodź kciuka, gdy łapiesz Pokemony

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2016 14:38
Blisko 50 milionów ludzi na całym świecie biega za Pokemonami, tym samym narażają swoje kciuki na kontuzje. W Czwórce radzimy jak temu zaradzić.
rozwiń zwiń