X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Żywe kultury bakterii. "Specjaliści od dobrej roboty"

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2016 16:30
Najpierw przetrzymywane są w stanie hibernacji, po dodaniu do mleka zaczynają żyć i stają się mikroskopijnymi obrońcami organizmu. Czym tak naprawdę są żywe kultury bakterii?
Audio
  • Żywe kultury bakterii - dlaczego nasz organizm ich potrzebuje? (Stacja Nauka/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay/Romi/dom. publiczna

- Bakterie fermentacji mlekowej mogą być bardzo różne i należą do różnych szczepów. Dzięki temu możemy otrzymać produktu o różnym smaku, zapachu konsystencji - mówi Ewa Gayny, Dyrektor Relacji Zewnętrznych Danone Polska.

Na bazie tych bakterii powstają jogurty, maślanki, kefiry, a także kwaśna śmietana. Jak się okazuje, te grupy produktów mają podobne działanie, ale różny rodowód geograficzny. Jedne z natury są południowcami, inne wolą umiarkowany klimat…

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał: Maciej Oswald

Data emisji: 6.10.2016

Godzina emisji: 12.40

kul/bch

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cukier. Czy można bez niego żyć?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 15:34
Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie uszkodź kciuka, gdy łapiesz Pokemony

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2016 14:38
Blisko 50 milionów ludzi na całym świecie biega za Pokemonami, tym samym narażają swoje kciuki na kontuzje. W Czwórce radzimy jak temu zaradzić.
rozwiń zwiń