Polskie Radio
Section05

cukier

TYLKO U NAS Policzyliśmy, jak nowy podatek cukrowy podniesie ceny

Od 1 stycznia 2026 roku Polaków czeka rewolucja cenowa na półkach z napojami. Rząd przyjął projekt drastycznej waloryzacji podatku cukrowego, podwyższając na przykład opłatę za kofeinę z 10 gr do pełnego złotego. Skutki będą natychmiastowe i dotkliwe: psychologiczne bariery cenowe zostaną przełamane zarówno dla zwykłych napojów, jak i dla energetyków, a producenci dostaną pretekst, żeby podwyższyć swoje marże.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA POLSKA podatek pieniądze napoje

Rezygnacja z owoców to błąd. Ekspertka obala dietetyczny mit

Coraz więcej osób, próbując schudnąć, rezygnuje z owoców w przekonaniu, że zawarty w nich cukier szkodzi sylwetce. To niebezpieczny trend – ostrzega Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. Jak zaznacza specjalistka, to właśnie te produkty są niezbędnym elementem zdrowej diety i źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Zobacz więcej na temat:  dieta owoce zdrowie witaminy minerały

Gorzki smak cukru. Kupujesz na promocji, rolnicy bankrutują

Każdy kilogram cukru kupiony w promocji za 1,49 zł to widmo straty ponad złotówki dla polskiego producenta. Rekordowo niskie ceny w sklepach, które cieszą konsumentów robiących przetwory, dla cukrowni i rolników oznaczają widmo bankructwa. Wyjaśniamy, dlaczego słodka okazja w markecie to gorzka pigułka dla całej branży, a jej skutki wkrótce możemy odczuć wszyscy.
Zobacz więcej na temat:  GOSPODARKA POLSKA rolnictwo

Cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aspartam. Czym słodzone są napoje w Polsce?

Amerykański prezydent Donald Trump powiadomił, że koncern Coca-Cola zgodził się po rozmowie z nim na wykorzystywanie cukru trzcinowego w swych napojach sprzedawanych w USA. Koncern nie potwierdził tych doniesień. Obecnie coca-cola w Stanach Zjednoczonych jest słodzona syropem glukozowo-fruktozowym. Czym słodzone są najczęściej napoje w Polsce? Co jest najlepsze z punktu widzenia konsumenta?
Zobacz więcej na temat:  dieta jedzenie zdrowie

Polskie Radio 24 Zbadali, co jedzą dzieci. W diecie najmłodszych wciąż za dużo cukru i soli

- Dzieci spożywają za dużo soli i cukru. Już w drugim półroczu życia mają dosalane i dosładzane produkty. Oczywiście ilość soli i cukru zwiększa się z wiekiem, zwłaszcza po 12 miesiącu życia - powiedziała w Polskim Radiu 24 pediatra dr Ewa Miśko-Wąsowska. Gościem audycji była także dr Agnieszka Święcicka-Ambroziak, ekspertka ds. żywienia Fundacji Nutricia. 
Zobacz więcej na temat:  zdrowie społeczeństwo Polskie Radio 24 sól

Słodycze szkodzą? W rozsądnych dawkach wręcz przeciwnie

Słodkie przekąski, takie jak ciastka, spożywane od czasu do czasu mogą mieć lepszy wpływ na zdrowie niż całkowita rezygnacja ze słodyczy - wynika z badań, których wyniki opublikowano na łamach "Frontiers in Public Health". Naukowcy ustalili przy tym, że niezwykle szkodliwe dla układu krążenia jest regularne spożywanie napojów słodzonych.
Zobacz więcej na temat:  ŚWIAT słodycze zdrowie ciastka czekolada napoje słodzone

Cukiernica autorstwa Julii Keilowej to graal dla kolekcjonerów. Co stoi za jej fenomenem?

Julia Keilowa to polska artystka i projektantka. Stworzyła ona cukiernicę, która cieszyła się popularnością w przedwojennej Polsce, a dzisiaj jest marzeniem kolekcjonerów. Monika Siwińska i Agnieszka Dąbrowska - kuratorki wystawy "Julia Keilowa. Projektantka", na której można podziwiać m.in. dzieła artystki, opowiedziały w Programie 2 Polskiego o fenomenie projektantki. 
Zobacz więcej na temat:  wzornictwo rzeźba Julia Keilowa Muzeum Warszawy Aleksandra Łapkiewicz Dwudziestolecie międzywojenne Dwójka KULTURA

Dzień Czekolady. Jest magiczna - na zły nastrój, jak lekarstwo!

Gość Polskiego Radia Dzieciom Mirosław Pelczar Mistrz Polski Cukiernictwa, robił z czekolady nie tylko praliny i trufle, ale też figurki w kształcie motoru, pantofelka, samochodu, piłki golfowej czy narzędzi. - Czekolada jest wdzięcznym materiałem do tworzenia różnych figur, rzeźb, a nawet dzieł sztuki. Najzdrowsza jest gorzka czekolada, ma dużo magnezu, wspomaga pracę serca, układ krwionośny, a także działa na pamięć – powiedział w "Poranku" gość Martyny Chuderskiej. Dlaczego biała czekolada nie jest czekoladą?
Zobacz więcej na temat:  radio dla dzieci DAB+ historie bajki dla dzieci czekolada cukiernictwo