X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Cukier. Czy można bez niego żyć?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2016 15:34
Poprawia nam humor, dostarcza endorfin, no i przede wszystkim świetnie smakuje. Dodaje energii i pobudza do działania. Nie wszyscy jednak mogą go jeść do woli.
Audio
  • Jak cukier wpływa na nasze zdrowie i czy możemy bez niego żyć? (Nawiedzeni/Czwórka)
Czy można żyć bez cukru?
Czy można żyć bez cukru?Foto: Glow Images/East News

Cukier jest nieodłącznym elementem naszej diety. W ostatnich dziesięcioleciach zmieniliśmy styl życia i sposób odżywiania się. - Nasz organizm nie jest gotowy, żeby się do tego zaadaptować, w związku z tym dochodzi do zaburzeń. Cukrzyca ma silne piętno wpływu cywilizacyjnego postępu - mówił w rozmowie z Czwórką Piotr Fichna, szef Kliniki Diabetologii i Otyłości Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

Jak przekonywał ekspert główną przyczyną cukrzycy jest dynamiczna zmiana diety. - Organizm nie potrafi się dostosować do tych sytuacji - mówi Piotr Fichna. Osoby chorujące na cukrzycę muszą ciągle kontrolować poziom cukru we krwi.

W celu leczenia tej choroby idealnym rozwiązaniem jest system ciągłego monitorowania glikemii. Piotr Fichna wyjaśnia, w jaki sposób działa urządzenie, pozwalające na bieżąco kontrolować i reagować na obniżający się poziom cukru we krwi. 

***

Prowadzący: Patryk Kuniszewicz

Gość: Piotr Fichna (szef Kliniki Diabetologii i Otyłości Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu)

Przygotował: Maciej Oswald

Data emisji: 10.03.2016

Godzina emisji: 11.20

Materiał wyemitowano w audycji Nawiedzeni

jt/kd


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dieta zgodna z grupą krwi nie działa! A bezglutenowa?

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2015 14:00
Obalamy jeden z największych mitów związanych z odchudzaniem. Naukowcy udowodnili, że zdrowa dieta nie ma nic wspólnego z grupą krwi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dbasz o linię? Jedz deser na śniadanie!

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2015 16:00
Zdaniem naukowców to jedyny sposób, by - nie odmawiając sobie słodkich przyjemności - nadal nosić swój rozmiar.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rewolucja w diecie. Słodkie napoje obniżają poziom stresu

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2015 17:20
Badacze z USA wykazali, że napoje słodzone cukrem tłumią reakcję organizmu na stres, co przejawia się poprzez zmianę aktywności mózgu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dieta bezglutenowa. Moda czy konieczność?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2016 18:22
- Celiakia jest jak góra lodowa. Wiemy tylko o tych przypadkach zachorowań, które widać nad powierzchnią wody. Reszta, ogromna większość, to chorzy niezdiagnozowani - mówi ekspertka ds. żywienia Anna Wojtasik.
rozwiń zwiń