Wegetarianizm. Wolny wybór czy geny?

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2017 13:20
Amerykańscy naukowcy odkryli allel wegetariański, czyli gen odpowiedzialny za przetwarzanie kwasów omega i niejedzenie mięsa.
Audio
  • Dlaczego mieszkańcom Indii łatwiej przejść na wegetarianizm? (Stacja Nauka/Czwórka)
Osoby, które rezygnują z jedzenia mięsa powinny zjadać codziennie ok. 80 dag warzyw i owoców - najlepiej na surowo
Osoby, które rezygnują z jedzenia mięsa powinny zjadać codziennie ok. 80 dag warzyw i owoców - najlepiej na surowo Foto: ESB Professional/Shutterstock.com

Czytaj także
zupa chińska 1200.jpg
Lubisz chińszczyznę? Jesz glutaminian sodu

Najwięcej osób z danym genem jest tam, gdzie spożywa się najwięcej roślin - w Indiach, Afryce oraz wschodniej i południowej Azji. Ale - jak przekonuje Agnieszka Ślusarska-Staniszewska - na wegetarianizm można przejść w każdej szerokości geograficznej, w każdym wieku i niezależnie od genów. - Trzeba tylko pamiętać o tym, by nasza dieta była zbilansowana i bogata w rosliny strączkowe, orzechy, pestki, nasiona, produkty pełnozarniste. Oraz rośliny zielonolistne takie jak na przykład jarmuż - tłumaczy dietetyczka. 

A co należy zrobić, jeśli z diety chcemy wyeliminować także produkty mleczne? I czy jest coś, co łączy wegetarian oraz mięsożerców? O tym m.in. w materiale Macieja Oswalda.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 2.03.2017

Godzina emisji: 12.35

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Żywe kultury bakterii. "Specjaliści od dobrej roboty"

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2016 16:30
Najpierw przetrzymywane są w stanie hibernacji, po dodaniu do mleka zaczynają żyć i stają się mikroskopijnymi obrońcami organizmu. Czym tak naprawdę są żywe kultury bakterii?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kofeina. Dlaczego nie możemy się od niej uwolnić?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2016 15:04
Kofeina, którą spożywamy pochodzi z różnych źródeł. Ta obecna w herbacie zwana jest teiną, ta w guaranie - guaraniną, a w yerba mate - mateiną.
rozwiń zwiń