X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kofeina. Dlaczego nie możemy się od niej uwolnić?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2016 15:04
Kofeina, którą spożywamy pochodzi z różnych źródeł. Ta obecna w herbacie zwana jest teiną, ta w guaranie - guaraniną, a w yerba mate - mateiną.
Audio
Kawa poprawia nastrój, ale nie warto pić jej w zbyt dużych ilościach
Kawa poprawia nastrój, ale nie warto pić jej w zbyt dużych ilościachFoto: Glow Images/East News

Słuchaj także
Glodowka 1200.jpg
Czy dieta-nic pomoże schudnąć?

W rozmowie z Czwórką dietetyk Aleksandra Kubacka tłumaczyła, jak kofeina działa na nasze organizmy. - Blokuje w mózgu receptory odpowiedzialne za aktywność niektórych neuroprzekaźników, dzięki czemu poprawia jego wydolność, a przez to - naszą koncentrację, pamięć i nastrój - mówiła ekspertka. Jak przekonywała, kofeina zaczyna działać w pełni po ok. 30 minutach od jej spożycia, ale pierwsze efekty powinniśmy móc zauważyć po niecałym kwadransie.

A jakie skutki uboczne powoduje długotrwałe przyjmowanie kofeiny i czy można ją "przedawkować"? Po jakim czasie ludzki organizm uodparnia się na tę substancję i dlaczego w napojach energetycznych bardziej od kofeiny działa… cukier? Zapraszamy do wysłuchania nagrania materiału reporterskiego Macieja Oswalda.

***

Tytuł audycji: "Stacja Nauka"

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 7.11.2016

Godzina emisji: 12.35

kd/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Naukowe rekordy. Kiedy spali się świat?

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 16:15
Między 35,8 a 37,3 st. C - w tej temperaturze organizm człowieka funkcjonuje optymalnie. A jak wygląda to w przypadku naszej planety?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gąbki naturalne a syntetyczne - które wybrać?

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2016 15:45
Czym są gąbki naturalne i z czego produkuje się gąbki syntetyczne? Na to pytanie odpowiedzi poszukali reporterzy "Nawiedzonych".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Żywe kultury bakterii. "Specjaliści od dobrej roboty"

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2016 16:30
Najpierw przetrzymywane są w stanie hibernacji, po dodaniu do mleka zaczynają żyć i stają się mikroskopijnymi obrońcami organizmu. Czym tak naprawdę są żywe kultury bakterii?
rozwiń zwiń