Jod. Rybna przekąska zamiast wakacji nad morzem

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2019 14:51
Wakacje nad Bałtykiem latem wcale nie gwarantują dostarczenia naszemu organizmowi potężnych dawek jodu. Wszystko przez to, że akwen wtedy bywa spokojny, a jod wytwarza się przy wzburzonym morzu. 
Audio
  • Czy jest jod? Do czego jest nam potrzebny? (Czwórka/Stacja nauka)
Zdjęcie ilustracyjne.
Zdjęcie ilustracyjne.Foto: shutterstock

Niedobór jodu może powodować poważne uszczerbki na naszym zdrowiu: poczucie senności, brak energii, problemy z cholesterolem. Wielu wydaje się, że coroczne letnie wakacje nad Bałtykiem pomogą w walce z jego niedoborem. 

- Nad morzem jodu w Polsce jest najwięcej, ale nie w wakacje - mówi doktor Anna Plucik-Mrożek. - Wytwarza się on przede wszystkim wtedy, kiedy jest burzowa pogoda, czyli jesienią, wczesną wiosną. W lecie, gdy jest morze płaskie, nie ma fal, wiatru, to tego jodu jest troszeczkę mniej. On jest w wodzie morskiej. Jeśli jest dużo wiatru to robią się "pyłki" z fal i możemy więcej jodu wdychać - wyjaśnia. 

Jod wchodzi w skład hormonów tarczycy, a te niejako sterują całym naszym organizmem. - Wpływają na metabolizm, na utrzymanie temperatury ciała, rozwój mózgu, na to jak ten będzie funkcjonował - mówi rozmówczyni Weroniki Puszkar. - Jod jest nam potrzebny po to, żeby się wbudować do hormonów tarczycy i tam właśnie działać - dodaje. 

Tego pierwiastka powinniśmy szukać też w diecie. Jego znakomite źródła to ryby, owoce morza, ale też owoce, warzywa czy mięso. Od 1997 rok każda, dostępna w Polsce, sól jest jodowana. Gwarantuje to ustawa. Po co? Co dzięki temu zyskaliśmy? O tym w załączonym materiale. 

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Data emisji: 16.07.2018

Godzina emisji: 12.40

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kiśmy na zdrowie, jak za dawnych lat

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 15:33
- W dzisiejszych czasach mamy bardzo wyjałowiony układ pokarmowy, jeśli chodzi o dobre bakterie. Kiszonki pomagaja to odbudować - mówi Jolanta Naklicka-Kleser, autorka książki "Zdrowe przetwory". 
rozwiń zwiń

Czytaj także

By nie mieć czerniaka, korzystaj ze słońca rozsądnie

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2019 11:34
- Często do wystąpienia tego typu nowotworu skóry prowadzi brak powściagliwości w korzystaniu z dobrodziejstw promieniowania słonecznego - mówi profesor Maciej Krzakowski, onkolog. - Można i trzeba korzystać ze słońca, ale w sposób rozumny - dodaje.
rozwiń zwiń