Co żujesz w swojej gumie do żucia?

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2020 08:39
Kiedyś żucie gumy było oznaką luzu, dziś warto wiedzieć, że zbyt często żuta guma może prowadzić do dysfunkcji zdrowotnych. Lepiej zastąpić ją np. korzeniem imbiru. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/David Pereiras

Zgodnie z reklamami gumy do żucia powinniśmy zabierać na randki, spożywać po każdym posiłku - wszystko po to by dbać o świeży oddech. Patrycja Sankowska, dietetyk medyczny, zwraca uwagę, że jest to takie oczywiste, a wręcz spożycie gum do żucia należy ograniczać. 


Posłuchaj
03:52 czwórka stacja nauka 5.08.2020 guma.mp3 O składach gum do żucia, ich wpływie na nasze zdrowie opowiada Patrycja Sankowska, dietetyk medyczny (Stacja Nauka/Czwórka)

 Zazwyczaj mamy do czynienia z dwoma rodzajami gum - z cukrem i bez cukru. 

- Podstawowym składnikiem gum z cukrem są baza gumowa, cukier puder, syrop skrobiowy, substancje zapachowo-smakowe i inne barwiące składniki - wymienia ekspertka. - Gumy, które nie zawierają cukru zawierają substancje słodzące np. sobitole, aspartan, xylitole, słodziki. Mamy w nich również bazę gumową, różnego kalibru aromaty, zagęszczacze, gumę arabską, stabilizatory, emulgatory np. lecytynę sojową - dodaje. 

Na plus

Okazuje się, że gumy dobrze wpływają na aktywację wydzielania śliny w jamie ustnej, a ta ślina ogranicza rozwój bakterii, zapobiega infekcjom dziąseł. Zawiera też związki fluoru, które maja walczyć z bakteriami w jamie ustnej. - Żucie gumy bezcukrowej wpływa na oczyszczanie jamy ustnej - mówi specjalistka. 

Na minus

Mimo to że gumy odświeżają nasz oddech, to zawierają dużo substancji niekorzystnych dla naszego organizmu - podkreśla rozmówczyni Agaty Nowotnik. - Nadmierne spożywanie gum może zwiększyć produkcję kwasu żołądkowego, a to prowadzić do np. wrzodów żołądka. Żując gumę połykamy więcej powietrza, co może być problemem dla osób borykających się z problemem wzdęć - dodaje i poleca zastąpić gumę liściem mięty, korzeniem imbiru czy naparem z kopru. 



Posłuchaj także:

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz 

Materiał przygotowała: Agata Nowotnik

Data emisji: 05.08.2020

Godzina emisji: 12.32

pj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Emolienty, proteiny i humektanty - jak wygrać z suchymi włosami?

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2020 09:13
Chcąc przywrócić naszym włosom blask i zdrowie, najczęściej decydujemy się na zmianę fryzury, czyli ich drastyczne skrócenie. Okazuje się jednak, że właściwa pielęgnacja też może dać doskonałe, nieoczekiwane rezultaty. Jak to zrobić? Poznajcie PEH.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Skąd się biorą rude włosy?

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2020 12:50
Występują u zaledwie 2 proc. populacji całego świata, ale czy to znaczy, że są wyjątkowe? - Rude włosy to nie przypadek, tylko genetyka - wyjaśnia trycholog Emilia Młodzianowska. 
rozwiń zwiń