X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kulinarne zapachy zamknięte we flakoniku perfum

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2016 09:22
Niezwykłą sztuką jest komponowanie zapachów perfum. Okazuje się, że te najpopularniejsze przez lata, kwiatowe, dziś odchodzą w przeszłość, a szuka się tych ekstrawaganckich, choćby z sera pleśniowego czy popcornu.
Audio
  • Wiktor Kochetov, znawca zapachów, opowiada o połączeniu świata perfum i kulinariów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Jak stworzyć doskonały zapach, który dodatkowo przywodził nam będzie na myśl ulubione przysmaki?
Jak stworzyć doskonały zapach, który dodatkowo przywodził nam będzie na myśl ulubione przysmaki?Foto: Pixabay.com/Public Domain

Dziś istnieją perfumy o zapachu chleba, czekolady, sushi, grzybów, krabów czy popcornu. Wiktora Kochetova, znawcę zapachów, zapytaliśmy o dzisiejsze perfumeryjne mody i ich związek ze światem jedzenia. - Już w 1992 roku Thierry Mugler przy tworzeniu pierwszego zapachu "Angel" wykorzystał zapach ciastkarni. To była sensacja na rynku - mówi gość "Sztuki jedzenia". - Dziś kobiety sięgają po zapach sera pleśniowego, rumu czy szampana. Moje ulubione zaś to aromaty popcornu i waty cukrowej. Mówię tu o zapachach nawołujących - wyjaśnia.

Zapachy dziś tworzone są z przeróżnych składników, dzięki temu stają się podróżami w czasie, wspomnieniami czy prezentacją marki. Dziś domy mody tworzą swe zapachy - we flakonikach zamykają całe swe kolekcje. Z czego dziś tworzy się perfumy? Czy można pachnieć burgerem? Co z zapachami mają wspólnego bobry i czy perfumy już można jeść? - na te pytania opowiadamy w audycji.

***

Tytuł audycji: Pasjonauci

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Wiktor Kochetov (znawca zapachów)

Data audycji: 18.09.2016

Godzina audycji: 15.20

pj/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Kulinarny storytelling. Opowieść o kucharzu i historii

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2016 09:11
Każdy posiłek może nieść w sobie komunikat. Na tej podstawie swoją kuchnię tworzy "opowiadacz historii" Andoni Luis Aduriz. Okazuje się, że dania to też informacje o zamierzchłych czasach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Uczta filmowa. Wykwintne kolacje w historii kina

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2016 17:00
- Wprowadzenie sceny jedzenia w filmie jest mniej związane z samą konsumpcją czy wykwintnym menu, a bardziej z rozwojem akcji i relacji między bohaterami - tłumaczy krytyk filmowy Michał Burszta i opowiada o najsłynniejszych ucztach w historii kina.
rozwiń zwiń