"Historie kuchenne". O sztuce życia i jedzenia

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2016 15:20
- W każdym filmie próbuję opowiadać historię o ludzkich zachowaniach wykorzystując inny punkt wyjścia - opowiada Bent Hamer, norweski reżyser i gość tegorocznej edycji Tofifest.
Audio
  • Rezyser Bent Hamer opowiada o swoich filmach i jedzeniu jako sztuce życia (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Historie kuchenne. O sztuce życia i jedzenia
Foto: Pixabay.com/Public Domain

Punktem wyjścia dla "Historii kuchennych" są wczesne lata pięćdziesiąte. Szwedzki Instytut Badań Domowych prowadzi program naukowy na temat domowych nawyków, mający na celu zracjonalizowanie wystroju kuchni, na modłę fabrycznych linii produkcyjnych. - Na pierwszy rzut oka to prosta opowieść, która po głębszej analizie, już nie jest taka jednowymiarowa. Ale tytuł "Historie kuchenne" nie jest metaforą kulinarnej przypowieści - wyjaśnia filmowiec.

Bent Hamer tłumaczy też, w jaki sposób film "Jajka" opisuje braterską miłość i co dla niego oznacza jedzenie.

***

Tytuł audycji: "Sztuka Jedzenia"

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Bent Hamer (reżyser)

Data audycji: 23.10.2016

Godzina audycji: 15.07

kul

Czytaj także

Filmy dla smakoszy. Przez żołądek do serca... kinomana

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2016 13:20
- W kinie jada się bardzo dużo afrodyzjaków. Zazwyczaj służą one jako gra wstępna, albo są ucztą dla podniebienia zarówno bohatera filmu, jak i widza - uważa dziennikarka filmowa Magda Maksimiuk.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Uczta filmowa. Wykwintne kolacje w historii kina

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2016 17:00
- Wprowadzenie sceny jedzenia w filmie jest mniej związane z samą konsumpcją czy wykwintnym menu, a bardziej z rozwojem akcji i relacji między bohaterami - tłumaczy krytyk filmowy Michał Burszta i opowiada o najsłynniejszych ucztach w historii kina.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Filmy jak książka kucharska. Czy nauczymy się gotować w kinie?

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2016 14:00
- Wszystko zależy od tego, który tytuł wybierzemy. Jeśli ktoś zdecyduje się na film "Julie i Julia", otrzyma solidna lekcję historii gotowania - przekonuje dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta.
rozwiń zwiń