Dzięki VR-owi zjesz orzecha, który orzechem nie jest

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2018 13:47
Dzięki Virtual Reality możemy się przenieść do alternatywnej rzeczywistości. Okazuje się, że możemy tam też jeść - jeść to, co nam się zamarzy. 
Audio
  • Marika Miksztal opowiada o jedzeniu w świecie VR (Sztuka jedzenia/Czwórka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: harodominguez/Shutterstock

- Świat VR powstał m.in. po to, żeby jeść. Umożliwia nam podróżowanie do naszych marzeń - mówi Marika Miksztal, specjalistka od technologii VR. - Podstawowymi narzędziami tego wynalazku są okulary i słuchawki, ale nie są one jedyne, bo mogą im towarzyszyć rozpylacze zapachów, drukarki 3D, które drukują rzeczy na potrzeby danego doświadczenia - dodaje. 

Mimo że podstawowymi elementami VR jest oddziaływanie na wzrok i słuch, to wrażenie jedzenia też możemy w tym świecie uzyskać. Ze specjalnych alg można wydrukować coś, co wygląda jak orzech, a doposażone w zapach sprawi, że będziemy odczuwać smak prawdziwego orzecha. - Dzięki temu rozwiązaniu zjemy orzecha, który orzechem nie jest - mówi gość Beaty Kwiatkowskiej. 

Okazuje się, że VR może z powodzeniem pomóc w odchudzaniu, zaspokoić zachcianki alergików, ale i pozwala na podróże w czasie. Dzięki tej nowoczesnej technologii zjemy papki z przyszłości czy dania sprzed 200 lat. Jak dokładnie to działa? Na czym polega projekt Nourished? Jakie światy już dziś kreuje VR i jak fascynujące jest obserwowanie ludzi, którzy w danym momencie znajdują się w wykreowanym świecie? O tym w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Marika Miksztal (specjalistka od technologii VR, Cyber Magia), Małgorzata Steciak

Data emisji: 14.10.2018

Godzina emisji: 13.09

pj/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Paryż może poczekać". Film, który chce się zjeść

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 13:00
- "Paryż może poczekać" to film-przewodnik po Francji. Nie tylko pieknie wygląda, ale też smakuje, a nawet uderza do głowy - ocenia dziennikarka filmowa Małgorzata Czop.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 10:40
- Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek.   
rozwiń zwiń

Czytaj także

Warszawski Festiwal Kulinarny zaprasza do "Królewskiego stołu"

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2018 09:55
"Królewski stół" to hasło drugiej odsłony Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego. - Hasło zrodziło się z idei miejsca, w którym festiwal w tym roku będzie osadzony - mówił Adrian Ordakowski, edukator kulinarny.
rozwiń zwiń