X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

"Paryż może poczekać". Film, który chce się zjeść

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 13:00
- "Paryż może poczekać" to film-przewodnik po Francji. Nie tylko pieknie wygląda, ale też smakuje, a nawet uderza do głowy - ocenia dziennikarka filmowa Małgorzata Czop.
Audio
  • "Paryż może poczekać" - filmowa książka kucharska dla fanów francuskich klimatów (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Diane Lane na planie filmu Paryż może poczekać
Diane Lane na planie filmu "Paryż może poczekać"Foto: mat. prasowe/Kino Świat

Małgorzata Czop W filmie "Paryż może poczekać" posiłki przeradzają się w sensualną ucztę. A dania są narzędziem, które odblokowują emocje bohaterów

Film jest fabularnym debiutem Eleanory Coppoli - żony znanego i cenionego reżysera Francisa Forda Coppoli. - Fabuła jest oparta na przygodzie, którą kilka lat temu przeżyła sama reżyserka. Jej mąż był na planie filmowym w Cannes, ona chciała wracać do Paryża, a w efekcie rozpoczęła podróż po urokliwych zakątkach Francji, z tamtejszymi kafejkami, winiarniami i restauracjami - opowiada gość Czwórki.

Tymi śladami podąża bohaterka jej filmu, w którą wciela się Diane Lane. Partneruje jej Arnaud Viard. - To właśnie jego postać sprawia, że ten film chce się zjeść. Viard gra Jacquesa, Francuza, który świetnie się zna na kuchni i pięknie o niej opowiada. Wie, skąd się wzięły dane potrawy i zna się na winie - opowiada dziennikarka. 

Nie mniej ważnym bohaterem jest.. crème brûlée. Małgorzata Czop tłumaczy jak przysmak kuchni francuskiej wpływa na losy postaci i czy trufle są skutecznym afrodyzjakiem.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Małgorzata Czop (dziennikarka filmowa)

Data emisji: 23.07.2017

Godzina emisji: 15.09

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Agnieszka Mielczarek wie co jeść, by wyglądać młodziej

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2016 14:12
Jedzenie dwóch łyżek posiekanej rzeżuchy codziennie przez miesiąc spłyca zmarszczki nawet o 40 proc. przekonuje w książce "5 lat młodsza w 5 tygodni" Agnieszka Mielczarek, a nam zdradza inne przepisy na to, jak zachować młodość.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinaria w "Moonlight". Posiłki budujące więzi

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2017 16:53
- Na pierwszy rzut oka w "Moonlight" widz nie zauważa wątków kulinarnych. A jest tam kilka scen, w których jedzenie odgrywa niemałą rolę - mówi w Czwórce krytyk filmowy Marcin Radomski.
rozwiń zwiń