X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 10:40
- Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek.   
Audio
  • Sztućce a historia świata (Sztuka jedzenia/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shutterstock.com/Helga Grimo

Magdalena Tomaszewska-Bolałek Widelec nie miał dobrej renomy, bo przez to, że miał "widły", kojarzył się z tym, co diabelskie

Jeśli zaś chodzi o inne sztućce to najwcześniej pojawiły się łyżki, natomiast z widelców korzystano już prawdopodobnie w starożytnym Egipcie. Pierwotnie były wykonywane z drewna - szczególnie w ubogich rodzinach. Szczytem największej elegancji uważana była srebrna zastawa w tym i sztućce wykonane z tegoż metalu. - Dawniej w zamożnych domach było ponad sto par różnych form narzędzi kulinarnych służących do spożywania posiłków, w tym widelec do arbuza - opowiada wykładowczyni Uniwersytecie SWPS.

Gość Czwórki tłumaczy także jak widelec "opowiada" o historii świata, dlaczego pewien chiński generał postanowił zjeść zupę pałeczkami i w jaki sposób sprzęt łowiecki stał się zastawą stołową.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (antropolog kultury, Uniwersytet SWPS)

Data emisji: 3.06.2018

Godzina emisji: 15.09

kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"2001: Odyseja kosmiczna" - to film o jedzeniu!

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2018 12:00
"2001: Odyseja kosmiczna" ma już 50 lat. Wciąż mnożą się teorie na jej temat. Interpretacji jest mnóstwo, Małgorzata Steciak w "Sztuce jedzenia" przedstawia tę kulinarną.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Niemiecki hamburger - bezsprzeczny symbol Ameryki

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2018 11:00
28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś kojarzy się on głównie z Ameryką, ale przybył tam wraz z niemieckimi imigrantami. Hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa - był serwowany na pokładzie statków Hamburg America Line już w 1847 rok. 
rozwiń zwiń