Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 10:40
- Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek.   
Audio
  • Sztućce a historia świata (Sztuka jedzenia/Czwórka)
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shutterstock.com/Helga Grimo

Magdalena Tomaszewska-Bolałek Widelec nie miał dobrej renomy, bo przez to, że miał "widły", kojarzył się z tym, co diabelskie

Jeśli zaś chodzi o inne sztućce to najwcześniej pojawiły się łyżki, natomiast z widelców korzystano już prawdopodobnie w starożytnym Egipcie. Pierwotnie były wykonywane z drewna - szczególnie w ubogich rodzinach. Szczytem największej elegancji uważana była srebrna zastawa w tym i sztućce wykonane z tegoż metalu. - Dawniej w zamożnych domach było ponad sto par różnych form narzędzi kulinarnych służących do spożywania posiłków, w tym widelec do arbuza - opowiada wykładowczyni Uniwersytecie SWPS.

Gość Czwórki tłumaczy także jak widelec "opowiada" o historii świata, dlaczego pewien chiński generał postanowił zjeść zupę pałeczkami i w jaki sposób sprzęt łowiecki stał się zastawą stołową.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Magdalena Tomaszewska-Bolałek (antropolog kultury, Uniwersytet SWPS)

Data emisji: 3.06.2018

Godzina emisji: 15.09

kul/ac

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"2001: Odyseja kosmiczna" - to film o jedzeniu!

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2018 12:00
"2001: Odyseja kosmiczna" ma już 50 lat. Wciąż mnożą się teorie na jej temat. Interpretacji jest mnóstwo, Małgorzata Steciak w "Sztuce jedzenia" przedstawia tę kulinarną.  
rozwiń zwiń

Czytaj także

Niemiecki hamburger - bezsprzeczny symbol Ameryki

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2018 11:00
28 maja obchodzimy Dzień Hamburgera. Dziś kojarzy się on głównie z Ameryką, ale przybył tam wraz z niemieckimi imigrantami. Hamburger, czyli kotlet z pieczeni po hambursku, zamknięty w dwóch kromkach pieczywa - był serwowany na pokładzie statków Hamburg America Line już w 1847 rok. 
rozwiń zwiń