X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Luciano Pavarotti - kochał operę i włoską pastę

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2019 14:40
- Luciano Pavarotti pochodził z Modeny, z regionu Emilia-Romania, który uchodzi za kulinarne serce Włoch. Był miłośnikiem makaronów, ale tych najprostszych. Dostępnych dla wszystkich - opowiada krytyczka filmowa i italianistka Anna Osmólska-Mętrak.
Audio
  • W operze, w kinie i w kuchni - Luciano Pavarotti oczami Rona Howarda (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Luciano Pavarotti w filmie Yes Giorgio (MGM) - 1982 rok
Luciano Pavarotti w filmie "Yes Giorgio" (MGM) - 1982 rok Foto: PAP/Photoshot/The Legacy Collection

Luciano Pavarotti był nie tylko świetnym śpiewakiem, ale też dobrym kucharzem. - Lubił dobrze ludzi nakarmić i lubił jeść w ich towarzystwie - opowiada gość Czwórki. - Przed wyjazdem na każde tournée robił zapasy tortellini czy parmezanu i zabierał to wszystko ze sobą - dodaje.

Więcej o życiu Luciana Pavarottiego można dowiedzieć się z dokumentu w reż. Rona Howarda, który właśnie wszedł na ekrany naszych kin [RECENZJA >>>]. A gdzie można zjeść jego ulubione dania? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

W audycji także relacja z Festiwalu Transatlantyk [POSŁUCHAJ >>>]

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Anna Osmólska-Mętrak (krytyczka filmowa, italianistka)

Data emisji: 4.08.2019

Godzina emisji: 13.15

kul/kd

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 11:10
- Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Animowane jedzenie. Czy Disney jest smaczny?

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2018 14:00
Myszka Miki 90 lat temu zadebiutowała na ekranie. A co jadł ten sympatyczny gryzoń, i jak się to zmieniło przez ostatnie 90 dekad? A co konsumowali inni bohaterowie Disneya?
rozwiń zwiń