Brad Pitt jedzący. Droga przez żołądek do Oscara

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2020 14:40
W każdym filmie, w którym gra, pojawia się przynajmniej jeden wątek kulinarny. W menu kreowanych przez niego postaci jest wszystko - od fast foodów, poprzez wykwintne dania, żywność ekologiczną, aż po desery. Nic więc dziwnego, że Brad Pitt nazywany jest najbardziej "doświadczonym kulinarnie" aktorem w Hollywood.
Audio
  • Watki kulinarne w dorobku aktorskim Brada Pitta (Sztuka jedzenia/Czwórka)
Brad Pitt na niemieckiej premierze filmu Once Upon a Time in... Hollywood - Berlin  1 sierpnia 2019 rok
Brad Pitt na niemieckiej premierze filmu "Once Upon a Time in... Hollywood" - Berlin 1 sierpnia 2019 rok Foto: PAP/EPA/HAYOUNG JEON

Czytaj także
Judy Garland 1200.jpg
Judy Garland. Życie przepełnione smutkiem i... głodem

Reklamował restaurację, dziś je najlepiej w Hollywood

Zanim został profesjonalnym aktorem, reklamował pewną restaurację i przebrany w odpowiedni kostium rozdawał jedzenie przechodniom. Zarobione w ten sposób pieniądze przeznaczył na kurs aktorski, ale od kuchni nie mógł się uwolnić. - Gdyby zmontować wszystkie sceny, w których Brat Pitt je, otrzymalibyśmy około 20-minutowy film - ocenia Katarzyna Czajka-Kominiarczuk. - Oczywiście konsumpcja dotyczy nie tylko klasycznie rozumianych potraw, ale także raczenia się krwią w "Wywiadzie z wampirem".

Brad Pitt jako... smak masła orzechowego

W "Podziemnym kręgu" posilał się jabłkami, w filmie "Pan i Pani Smith" ze smakiem zajadał się bajglem, w "Bękartach wojny" - bagietką, a w "Ocean’s Eleven" jadł już wszystko - cheesburgery, batoniki, pierogi, sałatki oraz koktajle. Natomiast jako Śmierć w "Joe Blac" Brad Pitt zagrał... smak masła orzechowego. - To jedna z niezapomnianych scen, kiedy to bohater Pitta po raz pierwszy je kanapkę z przysmakiem milionów Amerykanów i rozpływa się - opowiada gość Czwórki. - Jest w niej niewinność, zachwyt i tęsknota za dzieciństwem - dodaje.     

Czytaj także
Tarantino 1200.jpg
Filmy Quentina Tarantino ociekają krwią i dobrze smakują

Jedzenie jako element budowania roli

Jeden z najnowszych filmów z udziałem Brada Pitta - "Pewnego razu w Hollywood" - przyniósł mu statuetkę Oscara w kategorii Najlepszy aktor drugoplanowy. Praca na planie u Quentina Tarantino stała się także okazją do degustacji... karmy dla psów. - Jedzenie na ekranie nie jest proste i wielu aktorów nie potrafi sobie poradzić z tym wyzwaniem. Tymczasem - jak przyznaje Brad Pitt - jedzenie jest dla niego aktem, który pozwala mu zbudować wiarygodną postać - podsumowuje autorka bloga "Zwierz popkulturalny".     

W audycji także Anette Insdorf, amerykańska krytyczka filmowa i wykładowczyni wyjaśnia, czy świadomość wątków kulinarnych zmienia interpretację filmu.

***

Tytuł audycji: Sztuka jedzenia

Prowadzi: Beata Kwiatkowska

Gość: Katarzyna Czajka-Kominiarczuk (autorka bloga "Zwierz popkulturalny")

Data emisji: 16.02.2020

Godzina emisji: 13.16

kul/pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Trevor Graham: jedzeniem opowiadam o historii świata

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2017 11:10
- Majonez może być pełnoprawnym bohaterem filmu, a hummus przyczynić się do wojny - przekonuje reżyser Trevor Graham, jeden z gości tegorocznej edycji festiwalu Transatlantyk.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Foodie love". Gdy jedzenie dodaje smaku miłości

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2020 16:45
Bohaterowie "Foodie love", hiszpańskiego serialu wyreżyserowanego przez Isabel Coixet, poznają się poprzez aplikację mobilną, która dobiera w pary miłośników jedzenia i bywania w dobrych restauracjach. Jak wyglądałaby ta znajomość w realnym świecie?
rozwiń zwiń